Vijesti

Novigrad, Poreč i Rovinj u projektu suzbijanja invazivnih morskih organizama

28.02.2018. /// Novigrad Vijesti
Projekt o monitoringu rebraša i općenito invazivnim vrstama na Sjevernom Jadranu koji će trajati iduće tri godine, pokrenuli su zajedno gradovi Poreč, Rovinj i Novigrad i to u suradnji s rovinjskim Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Želja im je zajednički djelovati na suzbijanju tih organizama u Jadranskom moru, a posebice se to odnosi na zabrinjavajuću pojavu rebraša pod nazivom Mnemiopsis leidyi, starog 500 milijuna godina.

Riječ je o invazivnoj vrsti koja se pojavila prije dvije godine, potpuno bezopasnoj za ljude, koja je potencijalno velik problem za sitnu plavu ribu i njeno mriještenje. Ti se organizmi hrane zooplanktonom, hranom za inćune i srdele, a razmnožavaju se velikom brzinom, pri čemu zapravo uzimaju hranu sitnoj plavoj ribi. K tome, ti su rebraši mesožderi, hrane se i njihovim jajašcima i ličinkama, pa mogu dovesti do kolapsa gospodarski najznačajnije riblje populacije Jadrana, od koje, od ribara do trgovaca i prerađivača, živi veliki broj ljudi. A nije naodmet spomenuti da posljedice može imati i turizam, budući da je broj rebraša velik ljeti, dok zimi značajno opada, pa je stoga njihov utjecaj u hladnim mjesecima beznačajan.

U Poreču je na tu temu održan prvi radni sastanak gradonačelnika Poreča, Rovinja i Novigrada - Lorisa Peršurića, Marka Paliage i Antea Milosa, te predstavnika rovinjskog „Ruđera Boškovića“ i porečkog Instituta Paola Paliage i Barbare Sladonje. Kako je na početku istaknuto, sva tri grada će za početak godišnje izdvajati po 27 tisuća kuna za financiranje istraživanja, ali namjeravaju pozvati i druge hrvatske i talijanske jedinice lokalne samouprave da se uključe, kao i turističke tvrtke, Istarsku županiju i nadležna ministarstva. Naime, očekuje se daljnje povećanje broja ovih rebraša. Da bi građani mogli dobiti točne informacije, Sladonja je najavila da će za nekoliko dana na web stranicama porečkog Instituta i tri grada uključena u ovaj projekt biti objavljen link na Centar za invazivne vrste porečkog Instituta. Građani će ondje dobiti sve informacije o centru i invazivnim vrstama, ovim rebrašima ali i svim ostalima, kao i brojeve telefona za pojašnjenja. Vezano za to već će tijekom ovog proljeća organizirati radionice i predavanja za građane na ovu temu.

„More je naš najvažniji resurs i o njemu se moramo brinuti. No, nema mjesta panici. Prirodni je to fenomen u Sjevernom Jadranu, a takve su probleme imale i druge zemlje na Mediteranu“, kazao je gradonačelnik Poreča Peršurić.

Kako je istaknuo gradonačelnik Grada Novigrada Anteo Milos, osim informacija za građane i turiste, cilj ove konferencije bio je općenito senzibilizirati javnost, ostale lokalne samouprave i Županiju, ali i ići prema EU Parlamentu. Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga dodao je i kako bi se trebala uspostaviti suradnja s tehnološkim fakultetima i institutima ne bi li se našlo rješenje za kontrolu ili pročišćavanje balastnih voda.

Rebraš Mnemiopsis leidyi, u slobodnom prijevodu Morski orah, prvi su pronašli znanstvenici iz Pirana i Trsta u Tršćanskom zaljevu još 2005. godine. Do prošle godine populacija je ljeti rasla, a zimi ugibala. Nekontrolirani rast je započeo ljeti 2016. godine, a lani je taj broj poprilično narastao. Do sada je najveća koncentracija zabilježena 1982. u Crnom moru s 400 jedinki.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.