Vijesti

Novigrad ponovo među najrazvijenijima u Hrvatskoj

04.02.2014. /// Novigrad Vijesti / Komunalne informacije / Gospodarstvo
Nakon što je prije četiri godine već ponio prestižnu titulu najrazvijenijeg Grada u Hrvatskoj, Grad Novigrad-Cittanova u 2013. godini ponovio je taj uspjeh, te temeljem novih izračuna indeksa razvijenosti za razdoblje od 2010. do 2012. godine ponovo prednjači u odnosu na druge hrvatske gradove.

Temeljem ocjenjivanja i razvrstavanja jedinica lokalne samouprave prema razvijenosti, kojeg na osnovu četiri kriterija - stope nezaposlenosti, prosječnog dohodka po stanovniku, proračunskih prihoda i općeg kretanja stanovništva, provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Novigrad se s indeksom razvijenosti od 141,31 posto iznad državnog prosjeka plasirao na ukupno osmo mjesto, iza sedam općina, dok je u konkurenciji jedinica lokalne samouprave sa statusom Grada najbolje ocijenjen, tik ispred Zagreba. Ispred Novigrada na listi najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj našle su se općine Kostrena, Vir, Funtana, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Baška i Medulin. Dodajmo kako je u okviru ovog ocjenjivanja i razvrstavanja visoko rangirano još nekoliko istarskih gradova i općina, poput Umaga (14), Poreča (16), Rovinja (17), Fažane (19), Vrsara (21), Bala (22)…, što Istarsku županiju u cjelini svrstava u sam vrh razvijenosti u hrvatskim okvirima.

Visoko mjesto u analizama kvalitete življenja i općeg standarda Novigradu je pripalo i u okviru istraživanja kojeg je nedavno proveo i objavio Jutarnji list. Reporterke Jutarnjeg analizirale su naime sve zarade u zemlji - zaposlenih, povremeno zaposlenih, sezonskih radnika, obrtnika, umjetnika, slobodnih zanimanja - u posljednjih 10 godina u 549 gradova i općina, te temeljem tih pokazatelja izračunale koja su mjesta najbolja za život i gdje je zabilježen najveći rast zaposlenih i kupovne moći od 2002. godine. Rezultati istraživanja objavljeni su na duplerici ovog čitanog dnevnog lista, pod naslovom „Otkrivamo 15 gradova u koje se vrijedi preseliti“. Novigradu je u ovom prestižnom društvu za život najpoželjnijih hrvatskih gradova i općina pripalo osmo mjesto, dok su na popisu (ispred Novigrada) još Zagreb, Samobor, Omišalj, Sveta Nedjelja, Zaprešić, Buzet i Konavle, a iza Novigrada Župa Dubrovačka, Kostrena, Rovinj, Poreč, Koprivnica, Viškovo i Velika Gorica. Internetsko izdanje članka Jutarnjeg lista potražite OVDJE.

Rezultati Novigrada u analizama općeg standarda i kvalitete življenja naišli su na zadovoljstvo novigradskog gradonačelnika Antea Milosa, koji je tom prigodom poručio: „Raduje nas da smo usprkos krizi ponovo uspjeli ostvariti pozitivne razvojne trendove, odnosno po tom pitanju zadržati visoko mjesto i u nacionalnim okvirima. Moram istaknuti i kako su ovi podaci, koji su rezultat objektivnih i stručnih analiza, još jednom pokazali i kako se u Istri generalno bolje živi nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Isto tako, analize pokazuju i kako veličina jedinice lokalne samouprave nije presudna za njezinu razvijenost i uspješnost, jer među najbolje rangiranima ima i manjih općina odnosno gradova. Dapače, manje sredine nerijetko su homogenije, pa zajedništvo koje se u njima postiže može biti važan faktor u ostvarivanju dobrih rezultata i samom razvoju grada ili općine.

- Želim naglasiti i kako smo unatoč ovim izvrsnim rezultatima za naš grad, svjesni da živimo u teškim vremenima, te su nam ovi pokazatelji zapravo samo dobra polazna osnova da u okviru novih europskih perspektiva ponovo potaknemo razvoj gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta, te da generalno podignemo standard naših građana, poručio je novigradski gradonačelnik.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.