Vijesti

Novigrad među najboljim hrvatskim gradovima na području obrazovne i demografske politike!

21.09.2018. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik / Komunalne informacije
Grad Novigrad-Cittanova našao se prema analizi portala gradonačelnik.hr među 15 gradova koji konkuriraju za najbolji grad u Hrvatskoj na području obrazovne i demografske politike. Pobjednici u ovoj kategoriji bit će proglašeni 4. listopada.

Finalisti u kategoriji malih gradova su Bakar, Novigrad, Pag, Pazin i Vis, među srednjima su to Kastav, Novi Marof, Poreč, Umag i Vrbovec, dok su finalisti u kategoriji velikih gradova Čakovec, Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica.

S obzirom da je demografija ključni problem, doslovno pitanje opstanka hrvatskog društva i sustava, u izboru najboljih gradova gradonačelnik.hr pozornost je usmjerio na područja koja izravno utječu na kvalitetu života mladih obitelji, demografsku i obrazovnu politiku gradova. Koliko god demografske mjere nemaju smisla bez zdravih gospodarskih osnova, toliko ni dobar posao i plaća roditeljima nisu dovoljni za kvalitetan i zadovoljan život u jednom gradu ako u njemu ne postoji infrastrukturna podrška - od sigurnog i kvalitetnog smještaja djece u vrtićima, do produljenog boravka u školi, školarina i stipendija, navodi se u uvodnom obrazloženju rang liste.

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine analitičari portala gradonačelnik.hr istražili su koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, za obitelji i djecu, za naknade i opremu za novorođenčad, za stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju, odnosno profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji. Analitičari su sve te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih su, prvi put u povijesti Hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu rang-listu.

Grad Novigrad-Cittanova jedan je od onih u kojem nema neupisane djece u vrtiće. Svako dijete dobilo je svoje mjesto u vrtiću, a Grad sufinancira čak 70 posto troškova, dok je roditeljima s dvoje i više djece u vrtiću cijena smanjena za dodatnih 20 do 50 posto, kao i za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, navodi se među ostalim u obrazloženju.

Udžbenici za sve osnovnoškolce su besplatni, a Grad u cijelosti financira i komplete radnih bilježnica za sve učenike prvih razreda, siromašnijim učenicima i učenicima s teškoćama u razvoju. Grad sufinancira prijevoz učenicima, pa roditelji snose tek 12 posto troškova. Uz učeničke stipendije od 600 i 700 kuna, te studentske od 900 kuna mjesečno, Grad na kraju godine nagrađuje najbolje učenike s 1.000 kuna, a studente s 2.000 kuna. Osnovnoškolci koji su sve razrede završili odličnim uspjehom dobivaju po 500 kuna.

U odnosu na Državni pedagoški standard, Grad Novigrad-Cittanova osigurava nadstandard jer osigurava u cijelosti sredstva za plaću i materijalna prava psihologa u osnovnoj školi, uvjete za izvođenje nastave informatike u nižim razredima, te sredstva za plaću i materijalna prava za četiri zaposlena učitelja na produženom boravku u školi. Grad financira u cijelosti ili sufinancira niz programa koje provode osnovne škole, te program rehabilitacijskog rada psihologa i logopeda za djecu s teškoćama u razvoju kojima refundira troškove putovanja na individualne tretmane u Pulu, Rijeku ili Zagreb.

Za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, grad sufinancira projekt poticane stanogradnje, kojim je do sada izgrađeno 30 stanova, a sprema se izgradnja još devet.

„Svake godine bilježimo pozitivne trendove u gradu po pitanju porasta broja stanovnika, a pronatalitetne mjere kojima pridajemo posebnu pažnju su stvaranje kvalitetnih uvjeta za rad i život, otvaranje novih radnih mjesta, gradnju stanova za mlade obitelji po modelu poticane stanogradnje, visoki standard u dječjim vrtićima i dovoljan kapacitet za prihvat sve novigradske djece i ulaganje u društveni standard kroz programe u socijalnoj skrbi, zdravstvu, obrazovanju, sportu i kulturi“, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Anteo Milos.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.