Vijesti

Novigrad među hrvatskim gradovima u kojima se najbolje živi!

01.10.2018. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik / Komunalne informacije
Prema analizi portala gradonacelnik.hr Grad Novigrad-Cittanova našao se među 15 hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi! U kategoriji malih gradova osim Novigrada našli su se i Cres, Hvar, Krk i Novalja. Od srednjih tu su Labin, Opatija, Poreč, Rovinj i Umag, a veliki su Dubrovnik, Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb.

Nakon što su predstavili finaliste u kategorijama obrazovanja i demografije, te gospodarstva, na portalu gradonacelnik.hr čitavu priču zaokružili su trećom, najkompleksnijom i najzanimljivijom kategorijom – kvalitetom života. Ono što ovoj kategoriji daje posebnu dodanu vrijednost i težinu je što su u nju uključili i same građane, njihove stavove i prioritete, ono što bi trebao biti glavni motiv i pokretač djelovanja svih gradskih uprava, pojašnjavaju na portalu, dodajući kako ovu kategoriju smatraju stoga „šlagom na torti“ svojega izbora najboljih gradova. „Jer, koliko god je izuzetan uspjeh voditi grad s najboljim ekonomskim i demografsko-obrazovnim pokazateljima u zemlji, vrhunsko postignuće je ostvariti najbolje rezultate na svim poljima koja su građanima bitna“, pojašnjava se na portalu.

Agencija Ispos napravila je istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, uspoređeni su pokazatelji gradova po čak 26 različitih parametara, te je tako dobiven poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Uspoređivani su, među ostalim, prosječna primanja stanovnika, stopa siromaštva, nezaposlenosti i zaposlenosti, indeks nezaduženosti građana, stopa prireza, efikasnost gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broj djece po odgajatelju u vrtiću, te učenika po učiteljima u osnovnim školama, kao i izdvajanje za naknade za bebe. Nadalje, s obzirom da su ispitani građani istaknuli kao bitno, analizirano je i izdvajanje gradova za zaštitu okoliša, rekreaciju i sport, kulturu, te komunalne usluge. Naposljetku, tu su još i indeksi kretanja i starenja stanovništva.

Poanta i cilj čitavog ovog projekta i izbora je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale, a pogotovo one s dna ljestvice, da promijene politiku i drugačijim proračunskim planiranjem osiguraju svojim građanima bolje uvjete života, poručuju s portala gradonacelnik.hr.

Naglašava se i kako se neki gradovi pojavljuju u više kategorija, pa su tako Dubrovnik, Samobor, Rovinj i Varaždin bili i u finalu za najbolje gradove u kategoriji gospodarstva, dok su Novigrad, Poreč i Umag ušli u finale u sve tri kategorije.

U obrazloženju uvrštenja Novigrada među 5 malih gradova u kojima se najbolje živi navodi se slijedeće: „Grad Novigrad već godinama u raznim analizama dobiva titulu jednog od najugodnijih gradova za život i poslovanje, a kvalitetu življenja sustavno podižu ulaganjem u infrastrukturu, te podrškom gospodarstvu. U samom su hrvatskom vrhu po izdvajanjima za pojedine segmente društvenih djelatnosti, od sporta i rekreacije, predškolskog odgoja, obrazovanja i demografske politike. 'Posebno nam je važan i društveni standard svih kategorija naših sugrađana, jer smo svjesni da se upravo tom društvenom nadogradnjom stvara osjećaj zadovoljstva, sigurnosti pa i pripadnosti zajednici', ističe gradonačelnik Anteo Milos. Obnovljene su ili se obnavljaju sve važne prometnice, na području grada više je od 600.000 m2 javnih zelenih površina, 20 dječjih igrališta, mnogobrojni parkovi, sportski tereni, uređene plaže i prostori za rekreaciju. Gospodarstvo i poduzetništvo potiču programima subvencija i olakšica, a rezultat je mjerljiv indeksom gospodarske razvijenosti, koji Novigrad već godinama svrstava u sam vrh najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj sa stopom nezaposlenosti ispod 4% i uz najveće povećanje zaposlenosti u RH u proteklom razdoblju.“
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.