Vijesti

Novigrad među dobitnicima EU sredstava za unapređenje javne WiFi mreže

21.05.2019. /// Novigrad Vijesti / Komunalne informacije
Dobra vijest stigla je proteklih dana na adresu Grada Novigrada-Cittanova. Naš grad našao se naime među pet istarskih gradova u kojima će se sredstvima Europske unije instalirati nova javna besplatna bežična internetska mreža (WiFi). Pored Novigrada uspjelo je to još Labinu, Poreču, Umagu i Pazinu, te nekolicini istarskih općina.

Istarska mjesta sudjelovala su u inicijativi Europske komisije WiFi4EU u kojoj će vaučere u vrijednosti od 15.000 eura dobiti ukupno 3.400 općina odnosno jedinica lokalne (samo)uprave, kako bi se pokrili troškovi ugradnje WiFi pristupnih točaka na javnim mjestima, kao što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, javni parkovi i trgovi. Inicijativa je potaknula veliki interes, pa je na natječaj zaprimljeno više od 10.000 prijava, od kojih je nešto više od trećine ostvarilo pravo na vaučer.

Sljedeći poziv za uvođenje WiFi mreža u javnim prostorima priredit će se do kraja ove godine, dok će naredni biti u 2020. godini. Inicijativa WiFi4EU dio je ambiciozne operacije izmjena propisa Europske unije u području telekomunikacija kojom se obuhvaćaju nove mjere za ispunjavanje sve većih potreba Europljana za povezivošću i poticanje konkurentnosti Europe.

Građani trebaju znati da će WiFi4EU biti u potpunosti besplatan. Na temelju pravila koja je utvrdila Europska komisija, na mreži WiFi4EU u trogodišnjem razdoblju trajanja programa neće biti dopuštene novčane naknade ni drugi neizravni oblici plaćanja putem oglašavanja ili iskorištavanja podataka.

Povezivanje na mrežu WiFi4EU bit će vrlo jednostavno. Europska komisija odredila je da naziv mreže mora biti WiFi4EU. To vrijedi za sve pristupne točke WiFi4EU, što znači da će biti prepoznatljive diljem Europe. Nakon prvog povezivanja na besplatnu Wi-Fi mrežu, bit ćete preusmjereni na sigurnu stranicu za prijavu (zaštitni portal), gdje se možete prijaviti klikom na gumb za povezivanje. Kad se priključite na mrežu, moći ćete uživati u besplatnom internetskom pristupu. Ako se u roku od 12 sati nakon što ste se odjavili ponovno spojite, ne morate se ponovno prijaviti.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.