Vijesti

Novigrad među 15 gospodarski najuspješnijih gradova u Hrvatskoj!

26.09.2018. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik / Komunalne informacije / Gospodarstvo
Grad Novigrad-Cittanova uvršten je među 15 najboljih i u drugoj od ukupno tri kategorije u kojima portal gradonacelnik.hr bira najbolje hrvatske gradove. Nakon što je proteklog tjedna uvršten u 15 gradova koji konkuriraju za najbolji grad u Hrvatskoj na području obrazovne i demografske politike, ovoga tjedna uvršten je i među gospodarski najuspješnije gradove u Hrvatskoj.

O ovom odabiru finalisti u kategoriji malih gradova su, abecednim redom, Bakar, Krk, Mali Lošinj, Novigrad-Cittanova i Oroslavje. Među srednjima su to Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedjelja i Umag, dok su finalisti u kategoriji velikih gradova Dubrovnik, Krapina, Pula, Samobor te Varaždin.

Gospodarstvo je osnova dobrog života. U gospodarski prosperitetnoj sredini ljudi lakše nalaze posao, lakše se odlučuju na podizanje kredita, zasnivanje obitelji, više djece… Naravno da siguran posao i poslovne prilike nisu jedini preduvjet za dobar život, no osnova su za sve ostalo što im je nadgradnja. Gospodarski propulzivni gradovi u prilici su urediti život svojim građanima da im bude ugodan, da im ponude više sadržaja i vrijednosti, navodi gradonacelnik.hr u uvodnom obrazloženju rang liste gospodarski najuspješnijih gradova u RH, te dodaje: „Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istražili smo kako gradovi u Hrvatskoj, svrstani u tri kategorije – veliki, srednji i mali, stoje u odnosu jedni prema drugima i koji od njih zaslužuju titulu najboljih. Naši analitičari u obzir su uzeli niz pokazatelja, kao što su prosječni dohodak, prosječni bruto mjesečni dohodak po zaposlenom, stopa siromaštva, prosječna nezaposlenost i prosječna zaposlenost, indeks nezaduženosti gradova, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima i stopa prireza. Nadalje, analizirali su i efikasnost gradske uprave, računajući prosječni prihod po zaposlenom, te udio izdvajanja bruto plaće u rashodima. Sve su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih smo, prvi put u povijesti hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu rang listu i poredak svih hrvatskih gradova.“

Obrazlažući pak odabir Novigrada kao jednog od gospodarski najupsješnijih gradova u Hrvatskoj, na portalu gradonacelnik.hr navode: „Istarski Novigrad nekad je bio malo ribarsko naselje, a danas se njegovih gotovo četiri i pol tisuće stanovnika bavi uglavnom turizmom, no i drugim djelatnostima, okrenutih uglavnom izvozu. Taj je gradić u poduzetničku zonu Sveti Vidal u posljednjih 15-ak godina uložio više desetaka milijuna kuna. Olakšice prilikom kupovine zemljišta i plaćanja komunalnih doprinosa privukle su 20-ak uglavnom stranih tvrtki te je danas tamo zaposleno više od 300 radnika, a u fazi izgradnje su još četiri gospodarske zgrade u kojima će posao naći još 70-ak radnika. Kako bi potaknuo razvoj turizma, grad je odlučio smanjiti komunalni doprinos za gradnju hotela na pola onoga što se plaća za gradnju apartmana, te nakon otvorenja hotela Rivalmare prije dvije godine ove zime kreće izgradnja dva nova hotela ukupnog kapaciteta 500 ležajeva. Grad Novigrad je osigurao 70.000 kuna za potpore novoosnovanim tvrtkama, za pripreme EU projekata i drugo, te s istim iznosom subvencionira kamatu privatnim iznajmljivačima apartmana za opremanje i uređenje smještajnih kapaciteta. Zanimljivo je napomenuti i da je jedan od rijetkih gradova koji nisu uveli prirez na porez na dohodak, smatrajući da je opterećenje rada ionako preveliko. 'Sredina smo koja glavninu svojih gospodarskih aktivnosti ostvaruje u turizmu, ali koja nastoji kroz poticaje i ostalim gospodarskim granama diverzificirati tržište rada i osigurati radna mjesta sa cjelogodišnjim prihodom', kažu iz Novigrada.“

Kao i u prethodnoj kategoriji najboljih gradova na području obrazovne i demografske politike, pobjednici i ove kategorije bit će proglašeni početkom listopada.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.