Vijesti

Novigrad i Vodnjan članice najveće svjetske inicijative za klimu i energiju

21.02.2018. /// Novigrad Vijesti
Potkraj prošle godine gradovi Novigrad-Cittanova i Vodnjan potpisali su Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i time se pridružili svjetskoj inicijativi za urbanu klimu i energiju koja ujedinjuje tisuće lokalnih i regionalnih vlasti, dobrovoljno posvećenih provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju.

Potpisnici Sporazuma, gradonačelnici gradova Novigrada-Cittanova i Vodnjana obvezali su se smanjiti emisije CO2 (i, prema mogućnosti, drugih stakleničkih plinova) na našem području za najmanje 40 posto do 2030. Godine, učinkovitijom upotrebom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije, te usvojiti integrirani pristup ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene.

Gradovi Novigrad-Cittanova i Vodnjan jedni su od prvih hrvatskih gradova koji su se priključili ovoj inicijativi i imaju zajedničku viziju održive budućnosti, bez obzira na veličinu svojih gradova ili općina ili njihov geografski položaj. Ta zajednička vizija pokreće njihova nastojanja za rješavanje međusobno povezanih izazova: ublažavanja klimatskih promjena, te prilagodbe i dobivanja energije iz obnovljivih izvora. Zajedno su spremni donijeti konkretne, dugoročne mjere kojima će se osigurati ekološki, društveno i gospodarski stabilno okruženje za sadašnje i buduće naraštaje. Imaju zajedničku odgovornost stvarati održivija, privlačnija, otpornija i energetski učinkovitija područja prikladnija za život.

Potpisivanje Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju jedan je od ciljeva projekta „Empowering local public authorities to build integrated sustainable energy strategies)“ (EMPOWERING) koji uključenim istarskim gradovima omogućuje napredak u području poznavanja i pripreme prelaska na obnovljive izvore energije te smanjenje upotrebe konvencionalnih izvora energije, kao i uključivanja u međunarodnu mrežu potpisnika “Sporazuma gradonačelnika” (Covenant of Mayors – CoM) kao odgovora naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime, a ujedno prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije usmjerena izravno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja.
Hrvatski partner u projektu je Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. kao koordinator projekta uz podršku Istarske županije i sedam istarskih gradova: Labin, Novigrad-Cittanova, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Vodnjan, kao suradnika. Vrijednost projekta iznosi 12.000.000 kuna, dok je budžet Istarske razvojne agencije u projektu 1.000.000 kuna.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.