Vijesti

Novigrad drugi grad u RH po proračunskim prihodima per capita

05.03.2018. /// Novigrad Vijesti
Prema recentnom istraživanju o ostvarenju proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave u 2016. godini, kojeg je temeljem podataka Ministarstva financija proveo tročlani tim Instituta za javne financije, Grad Novigrad-Cittanova svrstao se u sam vrh hrvatskih gradova prema proračunskom prihodu po glavi stanovnika (per capita).

Od ukupno 127 gradova u Republici Hrvatskoj, Novigrad je po tom kriteriju drugi, s 11.139 proračunskih kuna po glavi stanovnika, odmah iza Novalje, čiji proračunski prihodi iznose 13.702 kune per capita.

Proračunski prihodi Novigrada iznosili su u 2016. godini 48,4 milijuna kuna, a važan je podatak odnosno kriterij kako je proračun bio u suficitu od pet posto. Iza Novigrada visoko pozicionirana na ovoj rang ljestvici nalazi se još nekolicina istarskih gradova: Umag (3. mjesto, 11.116 kn), Rovinj (5. mjesto, 9.337 kn), te Poreč (9. mjesto, 8.583 kn).

Ovo istraživanje još je jedno u nizu onih koji Grad Novigrad-Cittanova svrstavaju u sam vrh razvijenosti, ali i učinkovitosti u upravljanju gradom i njegovim resursima. Rezultat je to među ostalim i promišljenog upravljanja proračunom, te usmjeravanja na alternativne izvore financiranja, poput EU fondova i drugih dostupnih izvora. Treba ovom prigodom podsjetiti i kako je Novigrad jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji nikada nije uveo prirez porezu na dohodak, te općenito u okviru svojih ingerencija nastoji minimalno porezima i davanjima opteretiti svoje žitelje i ovdašnje gospodarstvo. Unatoč tomu iz godine u godinu održava se i unaprjeđuje visok društveni i komunalni standard, a zahvaljujući primjetnim pozitivnim kretanjima u gospodarstvu, za očekivati je kako će se taj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti.

„Grad Novigrad-Cittanova od 2005. godine do danas bilježi proračunske prihode po stanovniku koji su u samome vrhu Republike Hrvatske. Ovaj podatak svakako veseli, jer govori o pozitivnoj gospodarskoj slici grada i okruženja, ali i o financijskoj stabilnosti koja je preduvjet kvalitetnog razvoja. Struktura samih prihoda varira kroz godine, ali trend je svakako taj da su porezni prihodi u porastu, bez obzira na porezne reforme od 2010. do danas, koje su išle na štetu prihoda proračuna JL(R)S, naglasio je gradonačelnik Anteo Milos, dodajući: „Uz stabilnost prihoda i rast gospodarstva bilježimo i nisku stopu nezaposlenosti od četiri posto, te porast broja stanovnika od gotovo pet posto, od zadnjeg popisa 2011. Godine, što sve ide u prilog pojačanim gospodarskim aktivnostima i dobrom okruženju za život koje Novigrad pruža. Lokalno gospodarstvo pokazalo je otpornost na krizu i upravo zahvaljujući vrijednim i uspješnim poduzetnicima i obrtnicima danas imamo odlične rezultate i na nacionalnom nivou.“

Cjelovite rezultate istraživanja o ostvarenju proračuna općina, gradova i županija u 2016. godini možete pogledati OVDJE.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.