Vijesti

Novigrad-Cittanova, Sacile i La Réole potvrdili prijateljstvo!

07.10.2019. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik / Komunalne informacije
Protekle subote Novigrad je ugostio 100-tinjak predstavnika dvaju gradova pobratima - talijanskog Sacilea i francuskog La Réolea.

Predstavnici gradova pobratima, predvođeni svojim gradonačelnicima, u Novigrad su stigli autobusima, u prijepodnevnim satima. Domaćini su ih dočekali ispred sportske dvorane, te im ovdje priredili srdačnu dobrodošlicu, uz pravu „istarsku marendu“, u kojoj su se našle lokalne delicije i vina ovdašnjih vinara, a bio je tu i harmonikaš, zadužen za veselu atmosferu. Pored novigradskog gradonačelnika i njegovih suradnika, te članica i članova Gradskog vijeća, goste iz gradova prijatelja dočekali su i predstavnici gradskih ustanova, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Neapolis, te drugi Novigrađani i Novigrađanke, mahom oni koji su sudjelovali u nekoj od prethodnih posjeta između triju gradova prijatelja.

U neposrednoj blizini dvorane, na zelenoj površini Parka Europe, tik pored tamošnje kamene skulpture „Prsti“ autora Đanina Božića, zasađena su potom tri simbolična stabla prijateljstva. Sadnju su simbolično zaključili gradonačelnici triju gradova prijatelja – domaćin Anteo Milos, Carlo Spagnol (Sacile) i Bruno Marty (La Réole).

Gosti su se potom turističkim vlakićem odvezli u centar grada, gdje je održana svečanost formalne potvrde bratimljenja. U gradskoj loži priređena je protokolarna svečanost u okviru koje su potpisima na Povelje o bratimljenju gradonačelnici potvrdili službena prijateljstva između Grada Novigrada-Cittanova i gradova Sacile i La Réole, nakon što su te Povelje 2015. godine već potpisane u ova dva grada. Potpisivanju Povelja prethodili su prigodni govori predsjednika Odbora za bratimljenje triju gradova – Alena Luka (Novigrad-Cittanova), Bernadette Cousin (La Réole) i Chiarre Mutton (Sacile). Okupljenima su se potom obratili i gradonačelnici. Sva trojica izrazila su zadovoljstvo višegodišnjim prijateljstvom svojih gradova, koje je osim formalnog, u obliku potpisanih Povelja, zaživjelo i među žiteljima triju gradova.

„Vjerujem da dijelim s vama osjećaj sreće i ponosa što naša prijateljstva traju već godinama, što nisu samo 'slovo na papiru', nego su zaživjela među našim gradovima i našim sugrađanima kroz razne europske projekte i suradnju javnih ustanova i udruga. Dijelim s vama radost što su to prijateljstvo prihvatili i naši najmlađi sugrađani, učenici naših osnovnih škola, što pruža garanciju da ćemo zajedno rasti i razvijati prijateljske veze i u godinama koje su pred nama“, naglasio je u svom obraćanju gradonačelnik Milos, dodajući: „Iskustvo zajedničke suradnje na europskim projektima donijelo je našim sredinama niz korisnih i pozitivnih učinaka. Koristim zato i ovu prigodu da zahvalim gradonačelnicima Sacile-a Robertu Ceraolu i Carlu Spagnolu, i La Réole-a, Bernardu Castagneru i Brunu Martyu, te svim ostalim suradnicima i prijateljima, na dosadašnjoj uspješnoj suradnji. Uvjeren sam kako će i ove današnje formalne potvrde našeg prijateljstva biti dodatni vjetar u leđa novim zajedničkim projektima, novim suradnjama od kojih će koristi imati svi članovi naših zajednica i koji će doprinijeti zbližavanju u okviru velike europske obitelji.“

Sva tri gradonačelnika u svojim su govorima prijateljstva između svojih gradova istaknuli i kao pozitivan primjer, te pozvali na zajedništvo unutar Europske unije.

„Uvjeren sam da je upravo to europsko jedinstvo, koje ne poznaje fizičke granice, već spaja i približava ljude, put koji nema alternative! Sve izazove s kojima se danas susreću Europa i svijet, puno lakše i efikasnije možemo prebroditi budemo li zajedno, budemo li složni i jedinstveni u načelima i u očuvanju temeljnih europskih vrijednosti! Na tom tragu od velike važnosti su i ova naša srdačna, ali i formalno potvrđena prijateljstva, ova višegodišnja suradnja između naših gradova. Šaljemo time, s ovoga mjesta, jasnu i upečatljivu poruku da je Europa zajedništva, Europa bez 'malih' i 'velikih', Europa bez granica – moguća! Budimo i dalje svjedoci da takva Europa nije utopija, da ona može i mora postojati! Njegujmo ovo naše veliko bogatstvo, naše prijateljstvo koje ćemo danas još jednom formalno potvrditi i koje će oplemeniti i obogatiti naše gradove, naše zajednice, naše sugrađane. Zahvaljujem još jednom svima koji su tome doprinijeli, svima koji su u tome pomogli, a na svima nama je odgovornost da to prijateljstvo ubuduće iskreno i otvorena srca njegujemo i razvijamo“, zaključio je novigradski gradonačelnik.

Po završetku protokola u gradskoj loži gostima je priređen ručak u hotelu Aminess Maestral, a druženje s novigradskim domaćinima nastavljeno je potom u okviru manifestacije Park Food Fest do večernjih sati, kada su gosti ispraćeni s parkirališta sportske dvorane.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.