Vijesti

Nova „Lopta svih sportova“ krasi ulaz u Novigrad

18.07.2018. /// Novigrad Vijesti / Komunalne informacije
Skulptura pod nazivom Lopta svih sportova, koja je u kružni tok na prometnici Novigrad-Poreč, na samom ulazu u Novigrad, postavljena krajem svibnja 2016. godine, a potom vandalskim činom nepoznatih počinitelja uništena u veljači prošle godine, danas ujutro postavljena je na „staro“ mjesto, te ponovo krasi ulaz u grad s porečke strane.

Nova skulptura – kao i ona prethodna, izvorna - rad je novigradskog umjetnika Đanina Božića, kojemu je oba puta u zanatskom dijelu posla pomogao Amir Kurtić, također Novigrađanin. Riječ je o skulpturi u obliku lopte, sačinjenoj od većeg broja isprepletenih limenih traka, dugih po nekoliko metara. Nova lopta ojačana je u odnosu na prethodnu; u potpunosti je ispunjena stiroporom obloženim cementnom glazurom, a tako dobivena kugla „omotana“ je potom limenim trakama.

Da podsjetimo, realizaciju i postavljanje izvorne skulpture, u svibnju 2016. godine Gradu su sponzorstvom pomogle dvije tvrtke, Istarska kreditna banka Umag d.d. Umag, te Luxottica Jugoistočna Europa d.o.o. Novigrad. Skulptura je tada inaugurirana na dan globalnog sportsko-rekreativnog događanja World Challeng Day, koji se po prvi puta održao i u Novigradu, a koji je potom cjelodnevnim sportsko-rekreativnim aktivnostima nastavljen na više gradskih lokacija. U veljači 2017. godine skulpturu tešku 700 kilograma nepoznati vandali odgurnuli su s kružnog toka sve do travnate površine iza Doma zdravlja, te je u potpunosti uništili. Grad Novigrad-Cittanova od Božića je naručio novu skulpturu, te je ona nakon višemjesečnih radova instalirana na „staru“ poziciju.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.