Vijesti

Na području Novigrada krči se 80-ak hektara vinograda zaraženih zlatnom žuticom vinove loze

15.10.2019. /// Novigrad Vijesti / Poljoprivreda
Na području Grada Novigrada-Cittanova u tijeku je krčenje zapuštenih vinograda na zemljištu u vlasništvu države, zaraženih zlatnom žuticom. Riječ je o oko 37,5 hektara vinograda. Krčenje zapuštenih i zaraženih vinograda provodi se od kraja kolovoza, nakon prijave Grada Istarskoj Županiji i Ministarstvu poljoprivrede, a temeljem Akcijskog plana za sprečavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze, kojeg je donio ministar poljoprivrede početkom ove godine. U okviru tog akcijskog plana na području cijele županije iskrčit će se oko 114 hektara zaraženih vinograda na zemljištu u vlasništvu države. Temeljem Akcijskog plana za provođenje radova određene su Hrvatske šume.

Tim povodom županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, predstavnici Grada Novigrada-Cittanova na čelu s gradonačelnikom Anteom Milosom, te predstavnici Hrvatskih šuma i izvođača radova na krčenju zaraženih vinograda, obišli su područje Stancije Benčić, nedaleko naselja Zidine, gdje je u tijeku krčenje veće površine bivšeg vinograda, danas zapuštenog zemljišta, u vlasništvu RH.

„Zlatna žutica je bolest koja se ne može liječiti, jedini način je krčenje vinograda. Bolest je to koja se u cijeloj Hrvatskoj prati u svim vinogradima. U Istri je najviše zahvaćena malvazija, jer je najviše ima, ali zaražene su i ostale sorte“, naglasio je pročelnik Pinzan. Dodao je i kako se neslužbeno procjenjuje da je na području Istarske županije od oko 3.200 hektara vinograda zlatnom žuticom zaraženo 300-tinjak hektara, od toga najviše na području Grada Novigrada-Cittanova i Općine Motovun. Podsjetio je i kako vinogradari imaju mogućnost da iz EU fondova financiraju krčenje vinograda, kroz Mjeru 5.2.1, a nakon prijave zaraženog vinograda nadležnim institucijama. Kada se vinograd raskrči postoji Mjera 4.1 iz koje se može financirati sadnju novih nasada. „Ne poduzmu li se potrebne mjere zlatna žutica koju prenosi američki cvrčak može postati prijetnja cjelokupnoj vinogradarskoj proizvodnji“, upozorio je Pincan.

Naglašeno je ovom prigodom kako službenim podacima o oko 114 hektara zaraženih vinograda na zemljištu u vlasništvu države treba pribrojiti i zaražene vinograde koji nisu u vlasništvu RH, a za koje ne postoje pouzdani podaci. Istaknuto je tako primjerice kako na području Novigrada osim ovog krčenja državnog zemljišta u režiji Hrvatskih šuma i sami vinogradari krče svoje zaražene vinograde, pri čemu je riječ o dodatnih 40-ak hektara površina koje su iskrčene ili se krče. Predsjednik Udruge vinara Novigrada Damir Mihelić prenio je kako je nekolicina vinogradara u tu svrhu ostvarila pravo na sufinanciranje EU sredstvima, nakon prijave zaraženog vinograda. „Većina vinogradara je savjesna i primjereno je reagirala na pojavu zlatne žutice u svojim vinogradima, no problem je u površinama koje su zaražene, a vlasnici ne ragiraju pravovremeno, pa u opasnost dolaze i svi susjedni vinogradi“, upozorio je Mihelić.

„Grad Novigrad-Cittanova je prije nešto više od dvije godine putem Istarske županije krenuo s inicijativom prema Ministarstvu poljoprivrede RH, kako bi se zapušteni vinogradi u vlasništvu države na području našeg Grada iskrčili zbog zaraze zlatnom žuticom. Ti su radovi konačno i počeli, te se nadamo da će u predviđenim rokovima biti uspješno privedeni kraju. Paralelno s time i naši poljoprivrednici su kroz mjeru 5.2.1 dobili sredstva za obnovu još dodatnih 40 hektara zaraženih vinograda. To znači da ćemo na našem području, koje je i povijesno jedno od najvećih vinorodnih područja u Istri, uskoro očistiti, obraditi i pripremiti za buduće vinograde novih 80-ak hektara ovog plodnog zemljišta. Ono što je pritom naš najvažniji zadatak, a što je bio i dogovor s Ministratvom poljoprivrede, je da se ti vinogradi odnosno to zemljište stavi na raspolaganje poljoprivrednicima u roku od šest mjeseci od završetka radova na krčenju. Naš je cilj dakle te površine što prije privesti svrsi i staviti ih na raspolaganje ovdašnjim poljoprivrednicima, putem Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništu RH“, najavio je Milos. Pozvao je i ovom prigodom novigradske poljoprivrednike, posebno vinogradare i vinare, da se na taj budući natječaj jave, te nove površine koje će im se staviti na raspolaganje iskoriste za daljnji razvoj svog poslovanja.

Rukovoditelj odjela za ekologiju buzetske podružnice Hrvatskih šuma Boris Černeha iznio je podatak kako je za radove na krčenju spomenutih 114 hektara na području IŽ, država osigurala 5,6 milijuna kuna, te kako je krajnji rok za provedbu travanj 2021. godine. Objasnio je i kako se vinogradi koji se krče dijele u nekoliko kategorija – od onih koji su obrasli šumom i debelim stablima, do onih na čijoj se zemlji javljaju tek mladice. Radovi na krčenju mogli su se na novigradskoj Stanciji Benčić vidjeti i u praksi, zahvaljujući mehanizaciji tvrtke Krt d.o.o. Gradinje, kojoj su Hrvatske šume putem natječaja povjerile radove.

Černeha je tom prigodom objasnio kako se najprije uklanjanju stupovi, najčešće betonski, te armatura od žice, malčerom se potom uništava nadzemni dio vegetacije, a nakon toga kreće frezanje u redovima gdje raste loza. Frezanjem na dubini od 70 centimetara u cijelosti se unišatava zaraženi korijen, kako bi se spriječilo nicanje novih mladica i širenje bolesti. Ovako tretirana površina odmah je spremna za sadnju vinove loze ili drugih kultura, naglasio je Černeha.

Dodajmo kako je zlatna žutica vinove loze jedna od najopasnijih i najštetnijih karantenskih bolesti vinove loze na području Europe, a u Hrvatskoj je prisutna četiri godine. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i poprima razmjere epidemije, čineći velike štete u gubitku grožđa i zaraženih trsova.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.