Vijesti

Na parkiralištu pored dvorane uskoro punionica za električna vozila

16.12.2015. /// Novigrad Vijesti / Komunalne informacije
Temeljem prijave na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata poticanja čistijeg transporta, Gradu Novigradu-Cittanova odobrena su financijska sredstva koja će se u 2016. iskoristiti za postavljanje jedne stanice za punjenje vozila na električni pogon u sportskoj zoni Marketi, odnosno na javnom parkingu pored dvorane.

Punjenje vozila će u prvoj fazi za sve korisnike biti besplatno, odnosno troškovi električne energije bit će pokriveni od strane Grada. U budućnosti, ukoliko interes i korištenje - a samim time i troškovi električne energije - značajno porastu, razmišljat će se o eventualnom uvođenju sustava naplate.

Punionice za električna vozila ključan su infrastrukturni element za distribuciju alternativnih goriva i kao takve izuzetno važne za prihvaćanje alternativnih goriva od strane potrošača. Poboljšanje infrastrukture je preduvjet za masovnije korištenje električnih i tzv. „plug-in“ vozila, čime se osigurava smanjenje emisije CO2 i štetnih ispušnih plinova u prometu.
Ovim projektom nastoji se također povećati turistička privlačnost destinacije.

Trenutno je u Istri postavljeno pet punionica za vozila na električni pogon - u Puli, Rovinju, Poreču, Lovranu i Labinu. Postavljanje punionice u Novigradu dat će stoga dodatnu vrijednost našoj turističkoj destinaciji i omogućiti svim vlasnicima električnih i hibridnih vozila da kod nas bezbrižno ljetuju ili prođu na proputovanju.

Dodajmo ovome kako je Grad Novigrad-Cittanova ove godine s ciljem poticanja čistijeg transporta nabavio biciklu koju koristi komunalni redar za obavljanje svakodnevnog posla. Podsjećamo kako je u tom pravcu, u prethodnim godinama Grad nabavio bicikle i za djelatnike gradske knjižnice i vrtića.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.