Vijesti

Ministar Marić i gradonačelnik Milos potpisali Ugovor o darovanju zemljišta za proširenje radne zone Vidal

12.03.2019. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos potpisali su danas u novigradskom Muzeju Lapidarium Ugovor o darovanju, kojim Ministarstvo Gradu Novigradu-Cittanova daruje zemljište u vlasništvu RH, u svrhu novog proširenja novigradske Radne zone Sveti Vidal. Riječ je o zemljištu površine 5.659 četvornih metara.

Potpisivanju ugovora prethodio je radni sastanak u uredu gradonačelnika, na temu upravljanja i raspolaganja državnom imovinom na području Grada Novigrada-Cittanova. Sastanku su nazočili i zamjenica gradonačelnika Sonja Šikanić, te predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica.

„Zahvaljujući izmijenjenom zakonu o upravljanju državnom imovinom većinu svojih aktivnosti usmjerili smo na suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Nastojimo oživljavanjem imovine – zapuštene, napuštene, otete…, pokriti gotovo svaku stopu Hrvatske, jer samo tako možemo reanimirati i oživjeti Hrvatsku“, istaknuo je prigodom potpisa ugovora ministar Marić, dodajući: „Nadam se da smo prošli fazu pseudopoduzetništva, te da gradimo nove temelje za razvoj tržišnog natjecanja i stvarnog poduzetništva“.

Prenio je podatak kako je Ministarstvo državne imovine samo na području Istarske županije donijelo 66 odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu RH, vrijednih 121 milijun kuna.

„Danas ćemo, osim ovdje u Novigradu, potpisati ugovore i u Umagu, Poreču i Pićnu. Riječ je o ugovorima ukupno vrijednima 33 milijuna kuna. To je dokaz da nam je stalo do svakog kraja u republici Hrvatskoj, neovisno o političkim ili bilo kojim drugim okolnostima. Ukoliko jedinice lokalne samouprave uspiju pripremiti projekte koji ovise o državnoj imovini, mi smo spremni ustupiti odnosno darovati sve što je zakonski moguće, sve ono što može doprinijeti obnovi života u svim dijelovima Hrvatske“, poručio je Marić.

„Nadam se da ćemo ovakvim ugovorima, koji potiču poduzetničku aktivnost dodatno motivirati ljude da u ovom gradu ostanu, ali i da u Novigrad dođu. Posebice mi je drago što time potičemo proizvodnju, proizvodne aktivnosti, jer bez proizvodnje nema gospodarskog opstanka, a bez gospodarstva nema ni jedne druge aktivnosti u državi“, istaknuo je ministar Marić dodajući: „Imovina je i klica i čuvarica života. Neka vam stoga i ova imovina koju danas potpisujemo, koja će tek biti aktivna, bude ta klica, taj mamac za ostanak u ovom kraju, ali i motiv za dolazak u vaš grad!“

Gradonačelnik Milos podsjetio je kako je projekt radne zone Sveti Vidal započet 2004. godine, a danas je u njemu prisutna živa gospodarska aktivnost, koja se i dalje razvija i širi.

„U aktualnoj 2019. godini praktički završavamo cjelokupni projekt implementacije poduzetništva u ovu našu jedinu poslovnu zonu. Razvili smo je zahvaljujući upravo državnom zemljištu, jer je svo zemljište koje je danas u funkciji dobiveno od strane RH. U radnoj zoni Sveti Vidal danas posluje preko 15-ak poduzeća, koja zapošljavaju više od 300 ljudi“, istaknuo je gradonačelnik Milos, dodajući: „Zahvaljujem stoga prethodnim ministrima, kao i ministru Mariću za ovaj današnji ugovor. Kao gradonačelnik obvezujem se da će i ovo zemljište u kratkom roku biti privedeno svrsi, te da ćemo ga što skorije staviti na raspolaganje poduzetnicima. Od toga će na koncu konca koristi imati i lokalna samouprava, ali i država, kroz PDV, kroz novo zapošljavanje i kroz cijeli gospodarski ciklus koji se pokreće stavljanjem nekretnina u funkciju poduzetništva.

Ističući kako Grad već ima nekoliko zainteresiranih kupaca i za ovo zemljište, Milos je zaključio: „Iznimno sam zadovoljan što smo potpisom ovog današnjeg ugovora priveli kraju ovu za nas lijepu priču, priču koja je umnogome doprinijela da je Novigrad danas - i po poduzetništvu, ali i po ukupnoj kvaliteti života - jedan od najboljih u Hrvatskoj.“

Da podsjetimo, Republika Hrvatska darovala je 2004. godine Gradu Novigradu-Cittanova za potrebe formiranja Radne zone zemljište površine 3.423 m2. Potom je 2007. godine darovano zemljište površine 4.784 m2. Od dijelova tih čestica, zajedno s drugim česticama, formirane su građevinske parcele na kojima je potom izgrađeno šest proizvodnih i poslovnih zgrada s novim poduzetničkim aktivnostima.

U prosincu 2014. tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom RH Gradu je darovao zemljište ukupne površine oko 25.000 četvornih metara. Urbanističkim planom uređenja Radne zone Sveti Vidal 2 izvršena je parcelacija tog zemljišta na pet građevinskih parcela. Grad je proširenu Zonu infrastrukturno opremio vodovodom, fekalnom kanalizacijom, oborinskom odvodnjom, prometnicom, javnom rasvjetom i elektroničkom kabelskom infrastrukturom. Javnim natječajima sve su parcele potom prodane. Tvrtka Vega A.T.S. d.o.o. Rijeka u fazi je izgradnje proizvodnog pogona, u kojem će se proizvoditi metalni dijelovi za sportsku opremu. Laguna Novigrad d.d. Novigrad u fazi je izrade projektne dokumentacije za svoju buduću upravnu zgradu. Kupcu Arrow d.o.o. Umag izdana je građevinska dozvola za zgradu u kojoj će se proizvoditi mehanički dijelovi strojevima za obradu metala. Napolis d.o.o. Novigrad izradio je glavne projekte za poslovnu zgradu u kojoj će smjestiti vlastite poslovne prostore, te prostore za potrebe lokalnih poduzetnika u sektoru proizvodnih djelatnosti. Tvrtki Modulacija d.o.o. Novigrad izdana je građevinska dozvola za poslovnu zgradu u kojoj će obavljati proizvodnju, pakiranje i distribuiranje cijevi i priključaka za navodnjavanje poljoprivrednih površina, te vrtova i okućnica.

Boravak u Novigradu Ministar Marić zaključio je u društvu svojih novigradskih domaćina obilaskom gradilišta proizvodne hale investitora Vega A.T.S. d.o.o. Rijeka, u novigradskoj Radnoj zoni Vidal.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.