Vijesti

Kretanje između gradova i općina nekadašnje Bujštine i dalje uz propusnice

07.04.2020. /// Novigrad Vijesti / Komunalne informacije

Razlog je taj što je ovo područje najveće epidemiološko žarište koronavirusa na području Istre, pa je potreban dodatni oprez i predostrožnost dokle god situacija ne bude pod kontrolom.

Na traženje stožera Civilne zaštite Istarske županije, te istarskih gradonačelnika, stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske odobrio je operacionalizaciju članka 18. Zakona o civilnoj zaštiti RH, kojim više jedinica lokalne samouprave može potpisati Sporazum o zajedničkom i koordiniranom djelovanju svojih općinskih i gradskih stožera CZ-a.

Drugim riječima, susjedni gradovi i općine, čiji žitelji iz egzistencijalnih razloga međusobno gravitiraju, mogu sporazumno uspostaviti zajedničku koordinaciju svojih stožera Civilne zaštite, te među ostalim ukinuti obvezu ishodovanja propusnice za kretanje izvan administrativnih granica Grada/Općine, a unutar područja za koje je uspostavljena koordinacija stožera CZ-a.

Sporazume o zajedničkoj koordinaciji stožera CZ-a na taj su način potpisali svi gradovi i općine na području Istre koji međusobno gravitiraju. U pravilu su te novoformirane koordinacije sačinjene od jedinice lokalne samouprave koja ima status Grada i susjednih joj, gravitirajućih općina, pri čemu je teritorijalno zapravo riječ o nekadašnjim velikim općinama (prije aktualnog adminisitrativnog ustroja).

Treba ovdje naglasiti kako su takav sporazum o zajedničkoj koordinaciji stožera Civilne zaštite potpisale i jedinice lokalne samouprave s područja sjeverozapadne Istre, tzv. Bujštine, koje su nekad činile veliku Općinu Buje, a danas su to tri grada – Buje, Novigrad i Umag, te tri općine – Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj. Na razini koordinacije usuglašen je međutim stav kako se za sada neće uvoditi mogućnost kretanja tim cjelovitim područjem bez propusnica, već je i dalje na snazi obveza njihova ishodovanja za kretanje izvan granica pojedinog Grada odnosno Općine.

Razlog je taj što je ovo područje najveće epidemiološko žarište koronavirusa na području Istre, pa je potreban dodatni oprez i predostrožnost dokle god situacija ne bude pod kontrolom. Na razini koordinacije stožera CZ-a odlučeno je da će se situacija ponovo razmotriti u danima nakon Uskrsa, a sve buduće odluke donosit će se isključivo u skladu s mišljenjem epidemiološke struke i uz konzultaciju sa stožerom Civilne zaštite Istarske županije.

Vjerujemo kako su građani ovog područja svjesni ozbiljnosti situacije i specifičnosti našeg prostora, obzirom na sve aktualne objektivne okolnosti. Nadamo se stoga da će - unatoč nimalo lakoj situaciji u kojoj se svi skupa nalazimo - pokazati razumijevanje, a prije svega odgovornost i disciplinu u daljnjem poštivanju propisanih epidemioloških mjera i preporuka. Na tome im unaprijed zahvaljujemo!
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.