Vijesti

Inicijativa (grado)načelnika Bujštine protiv ukidanja Općinskog suda u Bujama

11.04.2018. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik / Komunalne informacije
Krajem ožujka načelnici i gradonačelnici tri općine – Brtonigle, Grožnjana i Oprtlja, te triju gradova – Buja, Novigrada i Umaga, uputili su Ministarstvu pravosuđa, ministru Draženu Bošnjakoviću i Radnoj skupini za izradu Zakona o područjima i sjedištima sudova dopis kojim traže da se novim zakonom, koji je u pripremi, vrati nadležnost i sjedište Općinskom sudu u Bujama.

Novi zakon naime za područje spomenutih gradova i općina predviđa nadležnost Općinskog suda u Pazinu, a uz njega za područje cijele Istarske županije predviđen je još samo Općinski sud u Puli.

U dopisu se među ostalim navodi kako je Općinski su u Bujama odnosno trenutno Stalna služba Buje Općinskog suda u Puli, druga u županiji po broju predmeta, odmah iza pulskog Općinskog suda. Nadležnost bujskog suda obuhvaća tri grada i tri općine, te se teritorijalno proteže na gotovo 400 četvornih kilometara. Kao argument je istaknuta i činjenica kako na tom području djeluju tri javna bilježnika i 20-ak odvjetničkih ureda.

Istaknuta je i specifičnost ovog područja obzirom na blizinu državne granice sa Slovenijom, jer velik broj građana republike Slovenije i republike Italije ima u vlasništvu nekretnine na području Općinskog suda u Bujama, te svakodnevno rješavaju svoje predmete i zahtjeve na tom sudu. Svi oni, kao i građani Bujštine, slijedom novog zakona morali bi do pazinskog suda putovati 50 i više kilometara.

Postoje svi infrastrukturni uvjeti da sud u Bujama ponovo dobije status Općinskog suda kojeg je imao do 2014. godine, budući da postoji zgrada koja je sagrađena za sjedište suda. Dodjeljivanje statusa općinskog suda ne bi stoga iziskivalo nikakvo dodatno financijsko ulaganje, navodi se također u dopisu.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.