Vijesti

I Novigrad će 17. studenog obilježiti Svjetski dan prijevremeno rođene djece

12.11.2018. /// Novigrad Vijesti
Grad Novigrad-Cittanova pridružit će se u subotu 17. studenog obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece. Naime, 17. studenog širom svijeta organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu. U Novigradu će tim povodom ljubičastom bojom biti osvijetljena nedavno obnovljena renesansna kula na Porporeli.

U svijetu se jedno od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj to je više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine, te drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“. Osim toga, ova Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima, nastoje javnost u što većoj mjeri informirati o ovoj temi. Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama sa kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je i obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, kojem će se – osvjetljavanjem ljubičastim svijetlom kule na Porporeli - pridružiti i Grad Novigrad-Cittanova.

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.