Vijesti

Grad Novigrad-Cittanova dobio suglasnost na Plan gospodarenja otpadom 2017-2022.

17.05.2017. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
Ovih dana na adresu Grada Novigrada-Cittanova stigla je Prethodna suglasnost na prijedlog Plana gospodarenja otpadom (PGO) Grada Novigrada-Cittanova za razdoblje od 2017.do 2022. godine. Suglasnost je izdao Odsjek za zaštitu prirode i okoliša pri Upravnom odjelu za održivi razvoj Istarske županije, a to znači da je novigradski PGO u potpunosti u skladu s novom zakonskom regulativom i Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017.do 2022. godine. Dodajmo ovome kako je novigradski PGO među prvima u Hrvatskoj za koje je izdana potrebna suglasnost nadležnog županijskog Odjela.

Ova suglasnost omogućava daljnju proceduru i konačno usvajanje Plana gospodarenja otpadom na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća, nakon konstituiranja novog saziva (temeljem rezultata predstojećih lokalnih izbora). PGO je dokument iznimno važan za strateški i planski razvoj grada, u skladu s najvišim ekološkim standardima, jer definira opće smjernice, ali i konkretne projekte u domeni održivog gospodarenja otpadom.

U novigradskom slučaju, pored definiranja općih smjernica i politika, PGO-om je predviđena i sanacija odlagališta inertnog građevnog otpada na Salveli, izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Salvela, izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta građevnog otpada, izgradnja kompostane, nadogradnja sustava prikupljanja MKO – nadogradnja spremnicima za prikupljanje otpadnog tekstila i obuće na javnim površinama, podjela dodatnih kućnih kompostera, te provedba edukacijsko-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Ovome dodajmo i informaciju kako je s datumom 15. svibnja izdana građevinska dozvola za izgradnju reciklažnog dvorišta u Salveli, jednog od kapitalnih projekata u okviru Plana gospodarenja otpadom. Nakon izdane građevinske dozvole, očekuje se još usvajanje PGO-a na Gradskome vijeću, kako bi se zadovoljili svi uvjeti za kandidiranje projekta izgradnje reciklažnog dvorišta na odgovarajući natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.