Vijesti

Giovanni Cernogoraz najbolji sportaš Hrvatske u 2015. godini po izboru HOO-a

18.01.2016. /// Novigrad Vijesti / Sport
Novigrađanin Giovanni Cernogoraz proglašen je, uz atletičarku Sandru Perković, najboljim sportašem Hrvatske za 2015. godinu po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Nagrada mu je uručena na svečanosti Velikog dana HOO-a u Zagrebu, kada su dodijeljene i nagrade za najuspješnije ekipu, momčad, posadu, trenera i promicatelja Hrvatske u svijetu, te godišnje nagrade „Matija Ljubek“.

Cernogoraz je po drugi puta laureat HOO-a u kategoriji najboljeg sportaša. Prvi puta je nagrađen nakon osvajanja olimpijskog zlata u trapu u Londonu 2012. godine. U protekloj godini Cernogoraz je ostao među najboljima na svijetu u zahtjevnoj streljačkoj disciplini, pobijedivši na finalu Svjetskog kupa u Nikoziji, te osiguravši olimpijsku vizu za Rio. Strijelac iz Novigrada je ove godine imao veliku konkurenciji u izboru, jer su naslove europskih prvaka osvajali gimnastičar Marijo Možnik, boksač Filip Hrgović, jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić i veslač Damir Martin. „U Riju ću dati sve od sebe, ali puno teže je braniti nego osvojiti. Ova nagrada će mi biti dodatni poticaj“, kazao je tom prigodom Cernogoraz.

Sandra Perković je četvrti puta zaredom najuspješnija po izboru HOO-a, a nagradu je zaslužila osvajanjem srebrnog odličja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, te ukupnom pobjedom u poretku Dijamantne lige gdje je doslovce "pomela" konkurentice u disku. Nagrada u kategoriji najbolje štafete, para ili posade očekivano je otišla veslačima Martinu i Valentu Sinkoviću, svjetskim prvacima i apsolutnim svjetskim vladarima discipline dvojac na pariće. Naslov najbolje momčadi pripao je hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji, koja se u 2015. godini može pohvaliti naslovom svjetskih doprvaka i drugim mjestom u Svjetskoj ligi. Najuspješnija ženska sportska ekipa u protekloj godini je kuglačka reprezentacija u sastavu Ana Bacan, Milana Pavlic, Ines Hasić, Ana Jambrović, Nataša Ravnić-Gašparini, Ines Maričić, Marija Zver, Ljiljana Peroš, Snježana Kramar i Katarina Zajec, koje su na Svjetskom kuglačkom prvenstvu u Njemačkoj osvojile zlatno odličje. Nagrada za najboljega hrvatskoga trenera pripala je veslačkom stručnjaku Nikoli Braliću i atletskom treneru Edisu Elkaseviću. Elkasević je zaslužan za uspjehe Sandre Perković, dok je Bralić za svoj rad s braćom Sinković proglašen i za najboljega trenera u izboru Međunarodnog veslačkog saveza. Za najvećeg promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, čiji članovi nastupaju u najvećim europskim klubovima, dok je posebno priznanje HOO-a pripalo Sportskim novostima, jedinom hrvatskom dnevnom sportskom listu koji je ove godine proslavio 70 godina kontinuiranog izlaženja. Zvonimir Đurkinjak, član badmintonskog kluba Medvedgrad, dobio je nagradu za Fair Play, koji je u finalu međunarodnog prvenstva Češke u Brnu sportski priznao poen protivniku i tim časnim potezom zaslužio priznanje. Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora za inovativnost u sportu pripao je Hrvatskom judo savezu za projekt "Judo u školama", dok su dobitnici nagrada za životno djelo "Matija Ljubek" pripale Romanu Bajli, Erni Havelki Rađenović, Ivanu Kralju, Anti Nakiću i Nogometnoj školi GNK Dinamo.

Svečanosti u zagrebačkome hotelu Westin nazočili su i izaslanik predsjednice RH Damir Knjaz, ministar sporta Vedran Mornar, te brojni uglednici iz sportskog i društvenog života, među kojima i novigradski gradonačelnik Anteo Milos.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.