Vijesti

Dovršeno opremanje i ocjenjivanje Zelene plaže Karpinjan u sklopu EU projekta MITOMED+

09.07.2018. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije / Turizam
Ovih dana završeno je opremanje i ocjenjivanje tzv. Zelene plaže u Karpinjanu, u okviru EU projekta MITOMED+, na kojem je partner Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, a pored novigradske, uređene su i dvije plaže na području Poreča i Rapca. Obilježeno je to simboličnim podizanjem zelene zastave uz predstavnike Grada Novigrada-Cittanova, novigradske Turističke zajednice, porečkog Instituta, te gradskog komunalnog poduzeća Neapolis.

U sklopu ovog projekta Zelena plaža u Karpinjanu opremljena je s tri štedna tuša, dvije „pametne klupe“, dva veza za bicikle, dva seta za odvojeno prikupljanje otpada, te dvije info tabele, a tu je i jarbol sa zelenom zastavom. Riječ je o opremi ukupno vrijednoj 18.000 eura odnosno oko 133.000 kuna. Postavljanjem ove opreme doprinijet će se uštedi vode na tuševima, potaknut će se recikliranje otpada i korištenje obnovljivih izvora energije, a istovremeno će se korisnicima ponuditi bolja opremljenost, ponuda i kvaliteta usluga na plaži. Također, putem info tabela posjetitelji plaže mogu se informirati o rezultatima ispitivanja kvalitete vode za kupanje, prirodnim osobitostima i sadržajima na plaži, te pravilima ponašanja kojima se osigurava održavanje visokih standarda plaže i zadovoljstva korisnika.

Osim provedenih pilot aktivnosti i postavljanja ove opreme, svake godine u sklopu projekta provodit će se i anketiranje posjetitelja plaže, kako bi se utvrdila razina zadovoljstva korisnika, njihove navike i potrebe. Svi anonimno prikupljeni podaci koristit će se za analizu i daljnje unapređenje turističke ponude i infrastrukture. Anketiranje i analizu podataka provodit će Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom.

„Uključivanjem u ovaj projekt, odnosno kroz suradnju s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Grad Novigrad–Cittanova nastavlja s višegodišnjim aktivnostima ulaganja i podizanja kvalitete javnih gradskih plaža“, istaknuo je gradonačelnik Anteo Milos, te zahvalio Institutu što su Novigrad prepoznali kao kvalitetnu destinaciju i suradnike na ovom projektu. Gradonačelnik je izrazio i zadovoljstvo rezultatima ocjenjivanja plaža koji su potvrdili važnost i vrijednost ulaganja u zaštitu okoliša i turističku infrastrukturu, te dali smjernice kako kroz buduće aktivnosti postati još bolji.

Podsjetio je i kako je Grad Novigrad–Cittanova uložio dodatna vlastita sredstva u radove na postavljanju opreme u visini od 52.000 kuna, te dodatnih 400 tisuća kuna u proširenje i uređenje sunčališta i hortikulture plaže, čime ovogodišnja ulaganja u plažu u Karpinjanu dostižu iznos od gotovo 600 tisuća kuna. Najavio je i kako je u pripremi projekt uređenja javnog fitness parka u Karpinjanu, u sklopu kojega će se uz plažu i šetnicu u zelenom šumskom pojasu postaviti sprave za vježbanje na otvorenom. Procijenjena vrijednost ove investicije je oko 250 tisuća kuna.

Kristina Brščić iz Instituta za poljoprivredu i turizam istaknula je ovom prigodom kako su sve tri zelene plaže - Karpinjan u Novigradu, Gradsko kupalište u Poreču i Girandella u Rapcu postigle visoke bodove na ocjenjivanju prema ukupno 28 kriterija, te time ostvarile status srebrne plaže, koji je i iznad samog kriterija za dobivanje oznake Zelene plaže. Pojasnila je kako je MITOMED+ Zelena plaža ekološka odnosno održiva rekreacijska plaža, koja implementira aspekte održivosti u svoje okvire upravljanja, omogućavajući kvalitetno provođenje slobodnog vremena, ali i gospodarski razvoj uz istodobno očuvanje prirodne i kulturne baštine. Model Zelene plaže je alat za planiranje koji lokalnim vlastima i ostalim dionicima omogućuje bolju informiranost pri donošenju odluka o upravljanja plažama na održiv način. Podsjetila je i kako se projekt MITOMED+ sufinancira u sklopu EU programa INTERREG Mediteran, a traje 36 mjeseci.

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Interreg Mediterranean, odnosno kroz ERDF fond (European Regional Development Fund). Ukupna vrijednost projekta je 2,65 milijuna eura, od čega se 2,25 milijuna eura sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Projekt okuplja konzorcij regionalnih vlasti i njihove mreže, udruženja lokalnih vlasti, teritorijalne razvojne agencije, visokoškolske ustanove i istraživačke centre, koji imaju odgovarajuće kompetencije i stručnosti u pomorskom i obalnom turizmu na području Mediterana. U projekt je uključeno devet partnera iz šest zemalja i to iz Belgije, Cipra, Francuske, Hrvatske, Italije i Španjolske. Hrvatski partner u projektu je Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, dok Novigrad nije formalni partner na projektu, već se pod vodstvom porečkog Instituta na našem području provodi dio aktivnosti.

Više informacija o projektu možete pronaći na ovoj POVEZNICI.

 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.