Vijesti

Dosadašnji rezultati najavljuju još jednu rekordnu turističku sezonu

19.08.2015. /// Novigrad Vijesti / Turizam
U Novigradu je u tijeku još jedna iznimno uspješna turistička sezona, ali i godina, tijekom koje je u prvih sedam mjeseci zabilježeno osam posto više dolazaka i noćenja. Taj podatak dodatno dobiva na težini imajući u vidu prošlogodišnji dvocifreni rast noćenja od čak 13 posto. U apsolutnim brojkama to znači kako je u prvih sedam mjeseci ove godine na području Novigrada ukupno boravilo 125.000 gostiju, koji su ostvarili 680.000 noćenja.

Ponovo se stoga očekuju rekordne brojke, a procjenjuje se da će se milijunto noćenje ove godine ostvariti već u drugoj polovici kolovoza, dok je prošle godine ostvareno prvog dana rujna. Po prvi puta u povijesti turističkom Novigradu je to pošlo za rukom 2012. godine, kada je milijun noćenja dosegnuto koncem rujna, da bi se iz godine u godinu to ostvarivalo sve ranije.

Odlični turistički rezultati s kojima se Novigrad i ove godine može pohvaliti nadmašuju i neke od velikih turističkih destinacija na Jadranu. Po broju realiziranih noćenja Novigrad tako premašuje primjerice Split, Opatiju, grad Krk ili pak grad Rab, koji imaju približno isti ili sličan broj smještajnih kapaciteta.

Rezultat je to rasta turističkog prometa u mjesecima izvan glavne turističke sezone, do kojega dolazi zahvaljujući raznim aktivnostima poduzetima s ciljem dovođenja gostiju u zimskim i proljetnim mjesecima. Iz godine u godinu veliki napori ulažu se u razvoj turističkih proizvoda, odnosno projekata, koji se odvijaju upravo u vrijeme izvan glavne sezone, a riječ je o razvoju aktivnog i sportskog turizma, odnosno biciklizma, nogometa i tenisa, ali i razvoju wellnessa i eno-gastronomskog turizma, čime se Novigrad, zahvaljujući prvenstveno uloženom trudu i marljivom radu ovdašnjih hotelijera, ugostitelja i ostalih turističkih djelatnika, a potom i promotivnim aktivnostima Turističke zajednice, profilirao kao prepoznatljiva turistička destinacija visoke kvalitete.

Zahvaljujući tome Novigrad je ove godine ostvario najveći turistički promet u vrijeme predsezone u svojoj povijesti, te je u prvih pet mjeseci realizirano 45.000 dolazaka i gotovo 150.000 noćenja, što predstavlja povećanje od čak 13 posto u odnosu na 2014. godinu. Usporede li se pak ovogodišnji rezultati s onima iz 2010. godine, može se vidjeti kako je u tom predsezonskom petomjesečnom razdoblju Novigrad ove godine posjetilo čak 70 posto više gostiju no prije samo pet godina, koji su ostvarili isto toliko povećanje broja noćenja.

Analizirajući pak turistički promet unatrag 15-ak godina, vidljivo je kao je Novigrad udvostručio broj gostiju i realiziranih noćenja¨. Treba naglasiti kako su u istom razdoblju smještajni kapaciteti povećani tek za oko 20 posto, odnosno s približno 10.500 ležaja iz 2000. godine, došlo se do današnjih oko 13.000 ležajeva. U tom je razdoblju izgrađena nova marina s hotelom, izgrađeno je i nekoliko malih obiteljskih hotela, a djelomično su povećani i smještajni kapaciteti u kampovima i privatnom smještaju. Rast kapaciteta od 20-ak posto donio je tako rast turističkog prometa od čak 100 posto!

Što se ovogodišnjih turističkih rezultata tiče, svakako treba istaknuti veliki rast gostiju s najvećih turističkih tržišta. Najveće povećanje zabilježili su gosti iz Austrije, kojih je u prvih sedam mjeseci bilo 26.000, što predstavlja povećanje od čak 22 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno dvostruko više u odnosu na primjerice pet godina ranije. Nešto manji porast ostvaren je i kod Nijemaca, kojih je ove godine bilo 18.160, odnosno 13% više u odnosu na 2014. godinu. Najbrojniji su i dalje gosti iz Slovenije – ove godine ostvarili su 44.300 dolazaka (+3%) i 257.000 noćenja (+1%). Za istaknuti je i povećanje broja domaćih gostiju, kojih je ove godine dva posto više no lani, no treba reći i kako se njihov broj iz godine u godinu povećavao, pa je tako od 2010. godine do danas taj broj udvostručen.

Pored izvrsnih, dosad ostvarenih turističkih rezultata, dobra su predviđanja i za razdoblje posezone, pa je za očekivati da će Novigrad i ove godine premašiti lanjske rekordne brojke. Zanimljivo je pritom istaknuti još jedan slikoviti podatak, koji dodatno ilustrira značaj ostvarenih brojki. Naime, Novigrad će do kraja godine ostvariti oko 280 noćenja po stanovniku, što ga svrstava u sam vrh jadranskih turističkih odredišta.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.