Vijesti

Dosadašnje aktivnosti Crvenog križa Bujštine u pružanju pomoći područjima pogođenima potresom

04.01.2021. /// Novigrad Vijesti
Od prvog dana Crveni križ Bujštine aktivan je u katastrofi koja je pogodila područje Sisačko – moslavačke županije, stavivši na raspolaganje sve svoje snage, opremu i logistiku kako bi pomogli stradalom stanovništvu.

U prvom danu promptno se izvještavalo o stanju na terenu direktno komunicirajući s kolegama koji su u prvim minutama pružali prvu pomoć zajedno s Hitnom medicinskom službom. U periodu između 29. prosinca i 3. siječnja direktno se u rad uključio ukupno 51 volonter/ka koji su zajedno odradili ukupno 673 volonterska sata.

Prvog dana objavljen je apel za prikupljanje humanitarne pomoći u hrani, higijeni, dekama i ostalom potrebnom pomoći. Volonterski timovi organizirani su u dežurstva kako bi bili na usluzi građanima na području Buja, Umaga i Novigrada. Nadalje, gradski interventni tim Crvenog križa Bujštine odmah se stavio na raspolaganje u slučaju potrebe za odlaskom na pogođena područja.

U prvim danima od potresa ured Crvenog križa Bujštine evidentirao je više od 200 telefonskih poziva od strane građana koji su tražili informacije o katastrofi koja je zadesila Hrvatsku. Volonteri Crvenog križa paralelno su zaprimali, slagali, popisivali i evidentirali sve donacije građana, kao i pomoći koje su stizale od strane škola, vrtića, dobrovoljnih vatrogasnih društva, tvrtki i iz drugih izvora.

U periodu od 30. prosinca prošle do 3. siječnja ove godine Crveni križ Bujštine prikupio je slijedeće:
Hrana: 10.471,5 kg
Higijenski artikli: 8758 kom
Zaštitna oprema: 3770 kom
Zaštitne maske: 32.784 kom
Hrana za životinje: 217,5 kg
Odjeća: 615 kg
Posteljina: 170 kg
Deke / popluni: 656 kom

Zahvaljujući ustanovi Festum iz Umaga omogućeno je privremeno skladište u umaškoj kazališnoj dvorani, gdje se prikupljena pomoć skladišti, slaže i priprema za daljnju otpremu u područja pogođena potresom. Osim Apela za prikupljanjem pomoći Crveni križ evidentirao je ukupno 60 osoba koje su došle na privremen smještaj na naše područje. Odmah nakon evidencije prvih obitelji oformljen je tim za psihološku potporu koji posjećuje i kontaktira obitelji gotovo svakodnevno, a osim toga organizirano je u suradnji s Domom zdravlja Umag dežurstvo liječnika u slučaju potrebe za lijekovima. Na područje pogođeno potresom 2. siječnja upućen je educirani tim pripadnika Interventnog tima GD CK Buje, kako bi pomogao u organizaciji poslova na terenu.

Ovim putem Crveni križ se zahvaljuje na pomoći dobrovoljnim vatrogasnim društvima, gradovima i općinama, obrazovnim institucijama, udrugama, tvrtkama… Svi su pokazali iznimno veliko srce i požrtvovnost u namjeri da se ublaži ljudska patnja koja je ogromna. Isto tako neizmjerno veliko hvala svim našim članovima i volonterima i svim građanima koji su Crvenom križu nudili pomoć u obavljanju aktivnosti na našem području.

Crveni križ Bujštine u prvim trenucima krize pokazao je snagu i veliku želju da se krizom upravlja prema standardima i u suradnji sa svim operativnim snagama sustava Civilne zaštite, jer jedino se na taj način može postići visoka organiziranost i svrsishodnost pomoći koja mora pravovremeno stići do krajnjeg korisnika.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.