Vijesti

Crveni križ Bujštine nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan prve pomoći

11.09.2019. /// Novigrad Vijesti
Crveni križ Bujštine i ove je godine pripremio niz aktivnosti kojima se obilježava Svjetski dan prve pomoći, a koje imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti poznavanja prve pomoći. Osobito je to važno na našem području sjeverozapadne Istre, obzirom da je to područje unutar naše županije najudaljenije od bolnica, te je vrlo često izvan tzv. „zlatnog sata“.

Obilježavanje je započelo 31. kolovoza cjelodnevnom vježbom ekipe prve pomoći GDCK Buje na području Grožnjana, a nastavilo se 7. rujna cjelodnevnim treningom Umagu.

Ono što slijedi je cjelodnevni trening ekipe prve pomoći koji će se održati u subotu 14. rujna od 9 do 17 sati na području Novigrada. Trening će se odvijati na osam radnih pozicija razmještenih na isto toliko lokacija u centru grada. Na gradskoj plaži ispod Velikog trga i Parka Novigradske biskupije (plaža Waikiki) odvijat će se prva vježba, koja će simulirati pružanje prve pomoći nakon tučnjave navijačkih skupina. U Parku Novigradske biskupije pružat će se prva pomoć nakon olujnog nevremena, a na Velikom trgu nakon prometne nesreće. Kako pomoći ozlijeđenoj djeci kada dječja igra krene po zlu moći će se vidjeti u parku Giovannija Rainisa (iza „stare Vajde“), a što činiti kad unesrećenog ozlijedi udar struje, jedna od ekipa prve pomoći demonstrirat će u parku Antonija Manzonija (iza hotela Cittar). Prva pomoć starijoj osobi pružat će se u parku Irme Benčić, a u obližnjem parku Novigradskih ribara demonstrirat će se postupak reanimacije upotrebom AVD uređaja. I na koncu, u novouređenoj zgradi sjedišta novigradskog Crvenog križa na ulazu u centar grada, na adresi Domovinskih žrtava 1 (bivši ugostiteljski objekt Roli) tema vježbe bit će potres. Na treningu će sudjelovati ekipe prve pomoći GDCK Buje, ukupno 40-ak osoba, aktivnih volontera Crvenog križa Bujštine.

U okviru ovog pokaznog treninga nastojat će se skrenuti pozornost na marginalizirane osobe u zajednici. Stoga će posjetitelji imati priliku vidjeti kako se pruža prva pomoć kada su u pitanju osobe s invaliditetom, djeca s poteškoćama u razvoju, migranti, ili primjerice osobe treće životne dobi.

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći nastavlja se potom 21. rujna u Zagrebu, gdje će se u parku Maksimir održati Nacionalno natjecanje ekipa prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa. Ekipa prve pomoći GDCK Buje predstavljat će na tom natjecanju svoju sredinu, ali i biti jedini predstavnik Istarske županije.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.