Vijesti

Predstavnici 154. brigade kod novigradskog gradonačelnika

30.11.2016. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik
Povodom 25. obljetnice formiranja 154. brigade Hrvatske vojske, novigradski gradonačelnik Anteo Milos, u pratnji suradnika, susreo se danas s predstavnicima 154. brigade i iz nje proizašlih udruga.

U društvu gradonačelnika Milosa na prijemu u Gradskoj vijećnici bili su i zamjenica gradonačelnika Sonja Šikanić, predsjednica Gradskog vijeća Katarina Nemet, te pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alen Luk, dok se pozivu na susret odazvalo 15-ak predstavnika 154. brigade s područja Bujštine, Pazinštine i Poreštine, teritorija čiji su žitelji – pored Buzeštine i Labinštine, činili sastav ove ustrojbene jedinice HV-a.

Gradonačelnik Milos ovu je prigodu iskoristio kako bi pripadnicima 154. brigade zahvalio i čestitao na njihovom ratnom putu, koji je – kako je rekao – bio častan i na ponos kako samih pripadnika brigade, tako i svih žitelja sredina iz kojih nekadašnji pripadnici brigade dolaze.

- Vaš ratni put može poslužiti kao primjer svim drugim brigadama koje su učestvovale u Domovinskom ratu. Bio je to častan i ponosan put, kojim ste pomogli obraniti granice Hrvatske, poručio je Milos, podsjetivši i kako je odaziv na vojnu mobilizaciju s ovih prostora odnosno cijelog prostora Istre bio vrlo visok, također za primjer mnogima. „Iako se ratna zbivanja nisu događala neposredno u našim sredinama, Istrijani – a među njima i pripadnici 154. brigade - osjetili su potrebu i shvatili značaj sudjelovanja u obrani domovine. Kao gradonačelnik sam ponosan na sve ono što je 154. brigada napravila u Domovinskom ratu, ali i na suradnju koju s nekadašnjim pripadnicima brigade, danas članovima iz nje proizašlih udruga, njegujemo i razvijamo na našem području“, istaknuo je Milos.

- Treba i u ovoj prigodi reći kako ste tada, odazvavši se na branik domovine bez puno razmišljanja i kalkuliranja, vjerojatno željeli i sanjali jednu malo drugačiju Hrvatsku nego je ona danas. Hrvatsku u kojoj će se bolje živjeti, u kojoj će svi njezini građani imati jednake mogućnosti, a posebno Hrvatsku u kojoj će njezini branitelji imati zasluženi tretman i status. Nadam se da će se ta vaša, ali i naša očekivanja, u neko skorije vrijeme i ostvariti, te da ćemo i svi zajedno dočekati neka bolja vremena, zaključio je novigradski gradonačelnik.

U ime okupljenih predstavnika 154. brigade na prijemu su zahvalili predsjednik UHBDR 154. Mato Magdić, jedan od novigradskih članova ove udruge Mato Gavrić, te jedan od četiri ratna zapovjednika brigade Dragutin Dika. On je u svom obraćanju izrazio zahvalnost svim pripadnicima 154. brigade, te istaknuo kako mu je bila velika čast voditi te ljude, biti među njima i dijeliti s njima ratni put. „Mi smo tada spremno stali u obranu domovine. Međutim, siguran sam da bi - kada bi se jednoga dana ukazala potreba - i neka druga 154. brigada s ovog područja jednako spremno i časno, s jednakim entuzijazmom i odazivom, krenula u obranu svoje domovine, baš kao što smo to i mi učinili. No želja svih nas je da se to nikada više ne dogodi, da za tako nečim više nikada ne bude potrebe“, zaključio je Dika.

Moglo se među ostalim čuti i kako se 25. obljetnica ustroja 154. brigade obilježava nizom aktivnosti i sadržaja, među ostalim i susretima s gradonačelnicima istarskih gradova iz kojih su dolazili pripadnici 154. brigade, poput ovog današnjeg u Novigradu, a trajno će se obilježiti i monografijom, te središnjom svečanošću u pazinskom Spomen domu, 3. prosinca u 18 sati.

Susret u novigradskoj Gradskoj vijećnici završen je razmjenom poklona te prigodnim druženjem, uz prisjećanje na ratne anegdote, ali i razgovor o nastavku dobre suradnje između Grada Novigrada-Cittanova i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.