Vijesti

Četiri velika Mascarellijeva platna nakon restauracije vraćena u kinodvoranu

26.02.2021. /// Novigrad Vijesti
Višemjesečni radovi na rekonstrukciji novigradske kinodvorane u suvremeni multimedijalni kulturni i društveni centar pri samome su kraju.

Danas su tako na svoja mjesta, na zidove kinodvorane, vraćena četiri Mascarellijeva platna s motivima Novigrada, izvorno nastala početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Platna su naime proteklih mjeseci bila u Hrvatskom restauratorskom zavodu na stručnoj i temeljitoj konzervaciji i restauraciji te su potpuno obnovljena, primjereno zaštićena i uokvirena vraćena u Novigrad, a zatim i postavljena na svoja mjesta.

Da podsjetimo, riječ je o četiri slike velikih dimenzija, 220x425 cm, nastalih u tehnici tempere na platnu, koje je glasoviti rovinjski slikar, danas nažalost pokojni Bruno Mascarelli, 1953. godine naslikao po narudžbi, upravo za prostor tada novoizgrađene kinodvorane Narodnog sveučilišta. Riječ je o tzv. „Novigradskom ciklusu“ u okviru kojega su nastale četiri slike – Provincija na moru, Mediterranietà, Život priobalne Istre i Rustikalna Istra.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.