Vijesti

Bogat program proslave gradskog sveca zaštitnika

30.08.2017. /// Novigrad Vijesti / Turizam / Kultura i zabava / Sport
Višednevnom feštom svetog Pelagija obilježen je dan grada i mjesnog sveca zaštitnika. Od 24. do 28. kolovoza pripremljen je raznovrstan sportski, kulturni i zabavno-glazbeni program, uz uobičajene protokolarne sadržaje, a sve popraćeno bogatom gastronomskom ponudom na štandovima duž novigradskog Mandrača i Porporele.

Glazbeni dio programa donio je tri dana zabave na čak četiri pozornice. Od petka 25. do nedjelje 27. kolovoza na Velikom trgu su tako nastupili Hačo&Stefano i klapa Contra iz Splita, odličan Queen Real Tribute band iz Srbije, te za zabavu uvijek raspoloženi Koktelsi. Na Porporeli su publiku zabavljali neumorni The Night Express i Shikidudu, dan kasnije uslijedila je dvostruka doza glazbene zabave uz Leteći odred a potom i Soulfingerse, dok su u nedjelju nastupili Tara & Timetravelers i Neno Belan u pratnji svojih Fiumensa. U nedjelju točno u ponoć nebo nad Novigradom obasjao je vatromet.

Na maloj pozornici u Prolazu Boška Petrovića, tzv. Jazz corneru of Istria, publika je uživala uz zvuke talijanske kancone, gipsy swinga i drugih popularnih melodija, odnosno uz nastupe Mire Ungara & Damir Kukuruzović Django Group-a, mladih istarskih pjevačkih talenata iz Malog velikog mikrofona, te Sergija Predena Gata i Ricky Bosazzi Quinteta. U kasnijim noćnim satima na pozornici u „party zoni“ na Porporeli na svoje su došli ljubitelji klupske i dance glazbe, obzirom da se od petka do nedjelje ovdje održavao program uz nastupe DJ-a i zabavu namijenjenu nešto mlađoj populaciji. Kroz sve večeri fešte na više lokacija u gradu mogla se čuti i domaća glazba za koju se pobrinulo nekoliko „putujućih“ sastava uz harmoniku, klarinet, „bombardinu“…

Fešta svetog Pelagija tradicionalno je donijela i bogat sportski program, u koji su se od petka do nedjelje uključili gotovo svi novigradski sportski klubovi, organizacijom turnira i sportskih susreta, na gotovo svim gradskim sportskim terenima i borilištima.

Uvertira u višednevnu proslavu bili su protokolarni sadržaji u četvrtak, kada su tradicionalno uručene nagrade i priznanja vlasnicima najuređenijih okućnica u režiji TZG-a, te najboljim gradskim sportašima odnosno odličnim učenicima, u režiji Grada Novigrada-Cittanova. U večernjim satima u crkvi Svetog Pelagija i svetog Maksima u petak je nakon večernje mise održano peto izdanje zajedničkog koncerta svih novigradskih zborova i vokalnih skupina pod nazivom „Pjesmom Te pozdravljamo, sveti Pelagije…“.

Na sam Dan Grada i gradskog sveca zaštitnika, 28. kolovoza, u prijepodnevnim satima održana je svečana koncelebrirana Sveta misa i procesija s relikvijama svetog Pelagija, dok se u 19 sati u novigradskoj kino-dvorani održala svečana sjednica Gradskog vijeća. Samoj sjednici prethodio je nastup limene glazbe, koja je time dodatno naglasila svečarski ton i atmosferu. Organizatori i pokrovitelji Fešte svetog Pelagija su tradicionalno Grad Novigrad-Cittanova i novigradska Turistička zajednica.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.