Vijesti

Arheološko istraživanje u povijesnoj jezgri Novigrada rezultiralo vrijednim nalazima

01.03.2018. /// Novigrad Vijesti
Prilikom aktualnih zaštitnih arheoloških istraživanja na lokaciji dogradnje hotela Cittar u starogradskoj jezgri Novigrada, pronađeni su ovih dana vrlo zanimljivi i vrijedni nalazi. Pored nedavnog pronalaska grobnice s većim brojem kostura, s čime je javnost već upoznata, ovih dana pronađeno je još nekoliko vrlo vrijednih nalaza, od nakita i uporabnih predmeta, do nove strukture gradskih bedema, izgrađenih značajno prije izgradnje danas vidljivih srednjovjekovnih zidina iz 13. stoljeća!

Pretpostavlja se kako su pronađene zidine kasnoantičkog ili ranosrednjovjekovnog postanka. Naime, početkom nemirnog i nestabilnog doba u kasnoj antici, stanovnici ovog područja bili su primorani naseliti se na bolje branjena mjesta, poput uzvišenih brežuljaka, otoka i poluotoka, pa je tako bilo i s kasnoantičkim naseljem unutar jezgre Novigrada, koje se u dokumentima iz 6. st. naziva Neapolis, Civitas Nova i Castellum Novas. Na temeljima kasnoantičkog naselja Novigrada, razvila se bogata urbanistička struktura koja se nadograđivala od Bizanta sve do danas.

Otkrivene zidine pružaju se u smjeru sjever-jug i paralelne su s linijom postojećih zidina, ali su od njih udaljene šest metara, što govori od širenju grada u 13. stoljeću. Izgrađene su na način da su naprije napravljena vanjska lica zidina, a unutrašnjost je ispunjena nabacanim kamenjem i žbukom. Svojom impozantnom debljinom od 200-220 cm značajno nadmašuju postojeće zidine iz 13. stoljeća“. Zidine su odvojene prolazom koji je kasnije bočno ojačan nadograđenim strukturama, vjerojatno za ojačavanje ulaza. Prestankom njihovog korištenja, zazidan je prolaz koji je kasnije iskorišten kao prostor za ukop, odnosno za grobnicu s većim brojem pokojnika, otkrivenu također prilikom ovog arheološkog istraživanja. Osim toga, taj se prostor korstio i za druge ukope, pa su tako pored grobnice pronađena još tri dječja ukopa. Dječji grobovi bili su pažljivo napravljeni od kamenih ploča koje su činile grobnu konstrukciju u obliku sanduka.

Uz zidine, otkrivene su i druge zidane strukture koje su se naslonile na same zidne, a od kojih je najznačajnija zidana grobnica. Zidane grobnice kontinuirano se koriste od kasnoantičkog razdoblja, a koriste se i kroz srednji vijek. Obzirom da je inventar tih grobnica značajno bogatiji od ostalih, pretpostavlja se kako su one korištene za ukop osoba višeg durštvenog statusa. Zidana grobnica pronađena u Novigradu sadržavala je nekoliko pokojnika. Uz pokojnike su pronađeni i vrlo vrijedni grobni nalazi: dvije brončane pojasne kopče, naušnica buzetskog tipa, nekoliko koštanih češljeva, dio noža i još nekoliko metalnih predmeta. Pronađeni grobni nalazi sugeriraju dataciju grobnice u 7. stoljeće. Zidana grobnica bila je prekrivena masivnim kamenim pločama, a prostor iznad nje bio je kasnije ponovno iskorišten za ukop većeg broja pokojnika.

Nakon završenih arheoloških istraživanja, arheološke strukture bit će zaštićene i pokrivene. Uslijedit će potom daljnji nastavak građevinskih radova na izgradnji objekta. Arheološki nalazi bit će obrađeni i izbrinuti u Muzeju grada Umaga, dok će brončani i željezni predmeti prvo ići na neophodnu konzervaciju, kako bi se očuvali.

Dodajmo kako je voditelj zaštitnih arheoloških radova bio Vjekoslav Iličić, vanjski suradnik Muzeja grada Umaga, uz Aniku Mijanović, arheologinju tog Muzeja, te Marina Severovića, studenta arheologije.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.