Vijesti

Aktualne aktivnosti udruge Zdravi Novigrad

21.02.2018. /// Novigrad Vijesti
Za članicama udruge Zdravi Novigrad tjedan je ispunjen aktivnostima. Tako su na Valentinovo, 14. veljače, u caffe baru Vitriol, u prijepodnevnim a potom i u večernjim satima satima, dočekale posjetitelje s kuhanim vinom, čokolatinima, te prigodnim magnetnim srcima koja su same izradile. Prikupljeno je tom prigodom 1.120 kuna u okviru humanitarne akcije Zavrti se sa mnom.

Dan kasnije u prostorima Zajednice Talijana održano je predavanje Prevencija i liječenje karcinoma dojke, u suradnji s Klubom žena operiranih dojki Gea iz Pule. O najčešćem zloćudnom tumoru u žena i njegovu liječenju na predavanju su govorili Ljiljana Vojnić, predsjednica Kluba, dr.med. Mario Božac, onkolog, te Vanja Zuban, viša fizioterapeutkinja, koja pomaže ženama limfnom drenažom.

Među ostalim se tom prigodom moglo čuti kako na karcinom dojke otpada 24 posto svih tumora, te kako od njega svake godine u svijetu oboli 1,3 milijuna žena, a umire ih oko 500.000. U Hrvatskoj godišnje bilježimo oko 2.300 novooboljelih, dok ih umire oko 900. Produženjem životnog vijeka, u Hrvatskoj će svaka 11. žena oboljeti od raka dojke. U Istri i Rijeci statistike su još gore: svaka 9. žena oboljet će od raka dojke.

Dr. Božac je naglasio važnost samokontrole i pravodobnosti. Potrebno je početi s ultrazvukom od 30-35. godine života, jednom godišnje, kao i mamografijom svake dvije godine. Objasnio je to činjenicom da su dojke načelno stvorene za dojenje, pa ukoliko žena ne rodi niti doji do navedene godine (odnosno nakon najmanje 10 godina od prvog ciklusa - kad dojke sazriju), postoji velika vjerojatnost da se razvije karcinom. Tomu pridonosi i korištenje raznih kontracepcija, kao i sve kasnije odlučivanje za majčinstvo, pa su i to činjenice koje povećavaju rizik za tu malignu bolest.

Fizioterapeutkinja Zuban objasnila je prisutnima značaj limfne drenaže kojom se kod žena operiranih dojki sprječavaju infekcije, koje su jako bolne i koje nastaju jer limfa više prirodno ne cirkulira tijelom, nego se nakuplja na određenim mjestima. Također, prenijela je primjer jedne gospođe kojoj je radeći limfnu drenažu izazvala reakciju zahvaljujući kojoj su otkrili da ima karcinom, kojeg je potom, srećom uspjela izliječiti i spašen joj je život.

Istaknuto je ovom prigodom kako nije oportuno nadati se „valjda neću ja biti ta 9. žena", kako nema izgovora za neodlazak na pregled, nema nikog drugog tko bi trebao voditi računa o vašim dojkama, baš kao što nema nekog drugog tko bi trebao voditi računa o vašem životu. Od životne je važnosti da odlazak na ultrazvuk dojki jednom godišnje postane navika.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.