Vijesti

Provedene radionice u sklopu projekta „Aromatika“

29.10.2018. /// Novigrad Vijesti / Poljoprivreda
U sklopu projekta “Aromatika” provedene su dvije informativno-edukativne radionice, jedna namijenjena odgajateljicama i ostalim zaposlenicima dječjeg vrtića u Taru, te jedna namijenjena lokalnim OPG-ovima i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

U prostorijama dječjeg vrtića „Radost“ Tar-Vabriga održana je tako radionica „Aromatično bilje dječjeg vrtića Radost“. Radionica je organizirana s ciljem upoznavanja odgajateljica s koristima i načinima primjene aromatičnog bilja zasađenog u vrtu novoizgrađenog dječjeg vrtića. Voditeljica radionice Dubravka Ferenčić upoznala je sudionike s općenitim dobrobitima aromatičnog i ljekovitog bilja, te predstavila biljke zasađene u vrtu - smilje, kadulju, ružmarin, mažuran, timijan i origano. Istaknula je kako je važno da su odgajateljice upoznate s dobrobitima i načinom primjene spomenutih biljaka kako bi što bolje s djecom iskoristile zasađeni vrt. Odgajateljice su za vrijeme trajanja radionice aktivno sudjelovale i postavljale pitanja te je radionica završena raspravom o eventualnim aktivnostima koje će moći provoditi s djecom.

U prostorijama Osnovne škole Tar-Vabriga održana je radionica „Stanje i tendencije uzgoja i prerade aromatičnog i ljekovitog bilja u Istri“. Radionica je organizirana s ciljem upoznavanja OPG-ova i ostale zainteresirane javnosti s uzgojem i preradom aromatičnog i ljekovitog bilja, posebice u Istri. Voditeljica radionice dr.sc. Slavica Dudaš upoznala je sudionike s razlikom između ljekovitog i začinskog bilja, predstavila je količine uzgoja ljekovitog bilja na području Istarske županije, a prezentirala je i dobrobiti eteričnih ulja. Kako je jedan od načina dobivanja eteričnih ulja proces destilacije, polaznicima je prikazan cijeli proces izvlačenja eteričnog ulja iz sušenog oblika lavande. U okviru radionice bilo je riječi i o ekološkoj proizvodnji i zasnivanju nasada aromatičnog bilja; analizirane su pojedine aromatične biljke, njihove dobrobiti i specifičnosti; a riječi je bilo i o izradi različitih proizvoda pomoću aromatičnih biljki, poput sapuna, krema i likera. Sudionici su iskazali veliki interes za spomenute teme te su se zadržali nakon završetka radionice kako bi prokomentirali eventualne nedoumice i postavili pitanja predavačici.

Radionicom za OPG-ove i zainteresiranu javnost provedena je posljednja aktivnost u sklopu projekta „Aromatika“.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.