Vijesti

Jubilarni darivatelji krvi na prijemu kod gradonačelnika

24.10.2018. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik

Jubilarni darivatelji krvi su Greta Tarandek, koja je krv darovala 35 puta; Bariša Dujak s 50 darivanja; te Željko Kotiga, koji je dragocjenu životnu tekućinu darovao čak 100 puta!

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se u Hrvatskoj obilježava 25. listopada, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos u društvu zamjenice gradonačelnika Sonje Šikanić upriličio je prijem za predstavnike Gradskog društva Crvenog križa Buje i jubilarne darivatelje krvi s područja Novigrada.

Delegaciju Crvenog križa na susretu s gradonačelnikom predstavljali su predsjednica GDCK Buje Đurđa Radošević, ravnatelj Hrvoje Kovačević, zaposlenik Željko Napravnik, voditeljica novigradskog aktiva volontera Anica Matejčić, te članica aktiva Ida Matejčić.

Jubilarni darivatelji krvi i dobitnici ovogodišnjih zahvalnica i zlatnog znaka Crvenog križa su pak Greta Tarandek, koja je krv darovala 35 puta; Bariša Dujak, s 50 darivanja; te Željko Kotiga, koji je dragocjenu životnu tekućinu darovao čak 100 puta! Njemu je uručen i sat kojeg za 100 darivanja krvi dodjeljuje Crveni križ Hrvatske.

Gradonačelnik je pak jubilarnim darivateljima uručio prigodne poklon-pakete, u kojima se našla foto-monografija Novigrada, te ekstradjevičansko maslinovo ulje i vino novigradskih proizvođača. Čestitajući im na jubilarnim darivanjima poručio je: „Ovo je prilika da vam zahvalimo, čestitamo i simbolično vas nagradimo za vašu plemenitost. Ovo što vi činite za svaku je pohvalu, jer svaki puta kad darujete krv, znate da ste time nekome pomogli, možda i spasili nečiji život.“

Naglasio je i vrlo dobru suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Buje, kako na razini cijelog Društva tako i na razini novigradskog aktiva volontera. „“Uvjeren sam kako će suradnja u budućnosti biti još i bolja, tim više što imamo zajedničke planove i projekte koje ćemo u doglednoj budućnost realizirati na dobrobit naše zajednice. Obzirom na svoju djelatnost predstavljate dio civilnog društva koji je neophodan i prijeko potreban, pa ćemo mi kao Grad i dalje nastojati pružiti vam što bolje uvjete za rad i aktivnosti“, poručio je Milos.

Predsjednica Radošević zahvalila je na prijemu i podsjetila kako se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u RH obilježava u spomen na 25. listopada 1953. godine, kada je u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. „Od tada do danas proteklo je 65 godina, pa se ove godine obilježava obljetnica organiziranog prikupljanja krvi Hrvatskog Crvenog križa“, prenijela je Radošević, dodajući kako osim ove obljetnice, Crveni križ obilježava i 140 godina postojanja na tlu Hrvatske. „Gradska društva Crvenog križa širom Hrvatske, u suradnji s transfuzijama bolnica, ulažu veliki trud da se kod građana izgradi svijest o potrebi darivanja krvi za sebe i za druge, s uvijek prepoznatim načelima davalaštva krvi: dobrovoljno, besplatno, anonimno i solidarno“, istaknula je Radošević.

Dodala je kako HCK kao utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj, promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije davanja krvi, okuplja davatelje, dodjeljuje priznanja sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa u svrhu društvenog vrednovanja davatelja krvi, vodi brigu i evidenciju o davateljima krvi, te izdaje potrebne potvrde. Prenijela je i kako su na području Novigrada tijekom 2018. godine planirane tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, te kako su sve tri uspješno realizirane. Ukupno je tom prigodom prikupljeno 149 bočica dragocjene tekućine, u odnosu na 200 planiranih doza. „Posebno nas veseli da je u okviru tih akcija 10 osoba po prvi puta darovalo krv, pa pozivamo i sve ostale da se uključe u nekoj od narednih akcija“, poručila je predsjednica GD CK Buje.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.