Vijesti

Zaklada Ana Rukavina i Zdravi Novigrad proveli akciju upisa u Registar krvotvornih matičnih stanica

27.04.2016. /// Novigrad Vijesti
U novigradskoj sportskoj dvorani provedeno je proteklog utorka vađenje uzoraka krvi s ciljem upisa u Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica. Akciju je organizirala i provela Zaklada Ana Rukavina, na inicijativu i uz logističku podršku udruge Zdravi Novigrad. Odazvalo se ukupno 29 davatelja, koji su na taj način postali potencijalni darivatelji koštane srži ili matičnih stanica.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je ...u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nose lijek kojim mogu spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije, te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upravo upis u Registar.

Tijekom devet uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 51.258 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz hrvatskog je Registra izdan ukupno 61 transplantant za hrvatske i inozemne pacijente čime je 61 teško oboljela osoba iz Hrvatske i inozemstva dobila priliku za život.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.