Događanja


Predstavljanje knjige i otvorenje izložbe - Damir Perinić: Moj Pariz

15.06.2018. /// 20:30 h


Otvorenje: Galerija - Galleria Rigo, 15.6.2018. u 21 sat
Predstavljanje knjige Moj Pariz - Mon Paris: Muzej - Museo Lapidarium, 15.6.2018. u 20:30 sati

O knjizi će govoriti Anamarija Habjan i Vilma Bartolić.
- - -
Kustosice: dr. sc. Jerica Ziherl, mag. cult. Dina Kamber
Izložba ostaje otvorena do 5.7.2018.
- - -
Arhitekt Damir Perinić, već dugogodišnji stanovnik Pariza, duboko je svjestan opasne privlačnosti i zavodljive običnosti prizora iz grada u kojemu živi i djeluje. Akademik Tonko Maroević piše kako je Perinić svojom uvijek spremnom kamerom znatiželjni prolaznik kroz gradsko središte i periferne prostore, živo zainteresiran za sve fenomene pariškog življenja, ali možda još i više za privremene manifestacije ljudskoga okupljanja, a pogotovo za neočekivane, nepredviđene, neslućene slučajeve intimnog približavanja ili gotovo nagonskog reagiranja.
U Perinićevu fotografskom postupku nazire se popartistički senzibilitet, osjetljivost za suvremenu predmetnost, smisao za paradoksalnu oneobičajenost svakodnevnih stvari i pojava. Ništa manje dojmljive efekte Perinić postiže pozicioniranjem figura u igru svjetla i sjene, u dinamičnu polarizaciju tamnih i prozračnih slojeva. Njegov portretni saldo raznih fizionomija i generacija, raznih rasa i statusa upravo je impresivan, a nikad nije riječ o poziranju ili dopadljivoj stilizaciji nego o vitalnoj i improviziranoj akciji nalaženja optimalne vizure i nezamjenjiva povlaštenog trenutka (fotografove) sabranosti i (modelove) opuštenosti. Na taj je način, kako zaključuje Maroević, ostao vjeran i bodlerovskim pretpostavkama autora koji vreba motiv po pločniku i njuši ga u svakome kutu, a koji se smjelo i nježno također obraća i “jednoj prolaznici”, za koju se “ne zna kuda ona hita, dok ona pak ne sluti kuda on ide”.
- - -
DAMIR PERINIĆ
Hrvatski arhitekt i fotograf, živi i radi u Parizu. Jedan je od osnivača, pa i predsjednik udruge AMCA (Almae Matris Croaticae Alumni) koja se od 1991. bavi približavanjem francuske i hrvatske kulture te predstavljanjem hrvatskih autora i projekata u Francuskoj. Kao arhitekt, cijelu profesionalnu karijeru provodi u Parizu, dok u Hrvatskoj sudjeluje na nizu arhitektonskih natječaja. Fotografijom se bavi od mladih dana. Prvu izložbu fotografija koncipirao je s Vladom Martekom u Zagrebu, u Galeriji Inkubator 2014. Slijede samostalne izložbe u Lođi u Hvaru, u Galeriji Skale do Sunca u Staroj Novalji i u Fotoklubu Split 2016.
Fotografije na izložbi u Galeriji Rigo snimljene su u Parizu, u razdoblju od 1972. do 2018. godine.
- - -
Izložba je realizirana sredstvima Grada Novigrada - Cittanova i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije - Assesorato alla cultura della Regione Istriana.Mjesto održavanja: Galerija Rigo, Muzej Lapidarium

Organizator: Muzej Lapidarium

Web: http://www.muzej-lapidarium.hr/

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.