Događanja


Parkfest & Park@

24.06.2017. /// 18:00 h


Tradicionalni novigradski festival Parkfest, koji više od desetljeća svakog ljeta slavi zvuk u svim oblicima u novigradskim parkovima, ove godine se održava 12 put. Službeni naziv festivala je Parkfest 10.2, a ove godine je program obogaćen i sasvim novim festivalom – Park@ (čitaj: parket).
Naime, prijašnjih godina Parkfest je objedinjavao zbivanja u brojnim novigradskim parkovima, gdje su se u cjelodnevnom programu predstavljali brojni umjetnici i glazbenici, a u večernjim satima su u Parku novigradske biskupije, na glavnoj pozornici festivala, nastupali brojni eminentni glazbenici.
PARK@
Ove pak godine, dnevni program Parkfesta postaje zaseban festival, tj. Park@ - ime Park@ nastalo je od malog parka ali i od parketa koji se koristi u dnevnom boravku, a kako se novigradski parkovi na taj dan pretvaraju u dnevni boravak glazbe i umjetnosti ovaj naziv najbolje opisuje koncept festivala. To je ujedno festival zvuka u režiji udruge «Mokar prst» - a valja napomenuti i da su članovi udruge već duži niz godina glavni pokretači etablirane manifestacije Parkfest Novigrad iz koje se rađa ovaj novi festival, kao sestrinska manifestacija ali sa jasno različitim izazovima.
Park@ je u čistoj simbiozi s Parkfestom, a ipak, istovremeno apsolutna suprotnost, jer Park@ svoju izvornost vidi u dnevnom okupljanju dok Parkfest ostaje vjeran svom programu večernjeg karaktera.
Treba istaknuti i to da je Park@ sinonim za ljude, vrijeme i prostor, a u svom suprotnom značenju ukazuje na pokušaj da se okupi ljude svih životnih dobi u vremenu i prostoru, da ih se potakne na okupljanje u «dnevnom boravku» izvan njihovih domova i uobičajenih prostora u kojima inače borave i provode svoje slobodno vrijeme. Tu u biti «Mokar prst» vidi pravo značenje Park@ da opravda konvencionalnu tipologiju “entertainmenta” kroz nekonvecionalan pristup kakav očekuju da će Park@ ispuniti svojom formom - ljudi, vrijeme i prostor.
Program Park@ održava se u pet parkova te na novigradskim ulicama, i to:
- U Parku mladih (kod knjižnice) u 18 sati nastupa autorski kolektiv Skroz i kazalište Mala scena s dječjom predstavom «Priča o zvuku».
Zvuk je prvo iskustvo vanjskog svijeta što ga djeca percipiraju još u majčinu trbuhu, kao što je zvuk plača novorođenčeta prvi znak njegova dolaska na svijet. Tek rođena djeca prepoznaju i smirujuće doživljavaju majčin glas, a već s tri mjeseca poznati zvukovi (koraci, šum vode za kupku i sl.) kod njih izazivaju uzbuđenje. U istoj dobi djeca počinju prepoznavati i locirati izvore zvuka i njihovu prostornost, dok će sam prostor vizualno biti u stanju percipirati tek u kasnijoj dobi. Njime se može pričati neovisno o jeziku ili podneblju; slikama neusporedivo živopisnijim i dojmljivijim od onih što ih se, pogotovo najmlađoj publici, može ispričati riječima ili (televizijskom) slikom.
Predstavi ‘Priča o zvuku’, prethodilo je višemjesečno međunarodno istraživanje u koje su Mala scena & SKROZ uključili brojne stručnjake različitih disciplina, kako bi ispitali, ali i potencijalno pomaknuli granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike.
Zahvaljujući tome po prvi će put u kazalištu biti korištena pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata najglasovitijeg europskog centra za audiovizualna istraživanja - francuskog IRCAM-a (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique). Njezino povezivanje sa baštinom utemeljitelja SUVAG-a, Petra Guberine, omogućili su pak tehnološki partner AVC i podrška Francuskog instituta u Zagrebu.
Naime, želja je autora da ova istovremeno minimalistička ali i likovno bogata, te izvođački ekspresivna predstava, pronađe jednako uspješne načine komunikacije s čujućom i videćom djecom, kao i s onom koja imaju oštećenja i/ili probleme u razvoju sluha i/ili vida.
“Priča o zvuku” bit će jedna od prvih lekcija vještine koja nam je svima prijeko potrebna - one slušanja, zvučne percepcije - svijetova koji nas okružuju, drugih i drugačijih, ali i sebe samih. Autori i redatelji su Nora Krstulović i Vedran Peternel, za zvuk i oblikovanje zvuka zadužen je Vedran Peternel, a scenografija potpisuje autorski kolektiv SKROZ. Ovaj program dio je festivala Park@ 4 kids.
- Od 18 sati u Parku Giovannija Rainisa (iza slastičarne Europa) nastupa Igor Cvitković s ambijentalnom zvučnom instalacijom Music 4 trees.
Rođen u Mostaru, Igor Cvitković jest glazbeni entuzijast, producent i DJ. Živi i radi u Novigradu i Mostaru. Čini jednu trećinu glazbene etikete “Low income $quad”-a, koja je nedavno izdala uspješno svoju četvrtu kompilaciju i okupila niz sjajnih izvođača mutirane glazbe diljem svijeta. Kao producent koristi sve dostupne alate od softverskih pa do hardverskih, stvara eksperimentalnu plesnu te ambijentalnu glazbu. Svoj rad voli začiniti vlastitim terenskim snimkama, koje služe kao sam uzorak ili stvarajući teksture kojima dizajnira neki željeni zvuk. Kao DJ bez ikakvih žanrovskih ograničenja, prepušta svoj izričaj vremenu i prostoru izvođenja, od ugodnih ambijentalnih kompozicija do veselih house ritmova pa i do opskurnih eksperimentalnih techno stvari.
- U Parku ribara od 19 do 21 sat održava se program Music Box in Glass, uz predstavljanje novigradskih vinara.
Bit će to spoj glazbe, relaksacije, vrhunske enologije ali i jedinstvenog umjetničkog užitka, gdje organizatori pripremaju za posjetitelje sasvim drukčiju degustaciju vina uz slušaonicu opere suvremenog minimalizma Phillipa Glassa «Einstein on the Beach» na ležaljkama s pogledom na pitoreskni Mandrač.
- U parku Giovannija Rusgnacha (kod Zajednice Talijana) od 20 sati, koncertno će se predstaviti Atma Mundi a za pivoljupce tu će se naći i štand porečke craft pivovare Bura Brew.
Atma Mundi Ensemble je nova i po svemu sudeći jedinstvena pojava na glazbenoj sceni. Radi se projektu koji vodi jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor Zoran Majstorović. Originalna autorska glazba koja je predstavljena na albumu prvijencu naziva «Waters And Deserts» plod je njegove fascinacije svjetskom glazbenom baštinom, a inspiraciju pronalazi u bogatom instrumentariju kojim se koristi - radi se o 30-ak različitih žičanih instrumenata i udaraljki koji su zastupljeni na snimljenom materijalu, a ako bi htjeli nekako okarakterizirati stil i smjer u kojem ide Atma Mundi Ensemble mogli bismo reći da se radi o jazz/world music glazbi. Sva glazba koja se nalazi na CD izdanju «Waters And Deserts» odsvirana je uživo na akustičnim instrumentima što cijelom albumu daje poseban organski zvuk, a osim akustičnih instumenata mogu se čuti i zvukovi koji potječu iz prirode koja nas okružuje: voda, vjetar… Tijekom snimanja korišteni su isključivo akustični instrumenti kao što su: steel string gitara, klasična gitara, 12-žičana gitara, bas gitara, mandolina, ukulele, tamburica, kineska pipa, turski saz, 11-žičani turski oud, 11-žičani sirijski oud, bolivijski charango, glockenspiel, kalimba, dan t’rung, didgeridoo, rainstick, frame drum, udu drum, bongo drum, tarabuka, zvukovi ljudskog tijela, zvukovi vode i prirode…
Novi album Atma Mundi Ensemblea naziva «The Road to Skitacha» sniman je u studijima u Veroni i Goriziji, mastering je uradio Stefano Amerio u poznatom studiju «Artesuono», a donosi 9 novih originalnih skladbi “bandleadera” Zorana Majstorovića. Kompozicije su kao i na prethodnom albumu «Waters and deserts» (Croatia Records 2014.) inspirirane glazbom iz različitih dijelova svijeta kao što su afrička glazba, glazba dalekog istoka pa sve do hrvatske tradicionalne glazbe i istarske ljestvice, a uz članove ansambla na albumu gostuju cijenjeni hrvatski pijanist Matija Dedić i talijanski saksofonist/klarinetist Francesco Bearzatti, inače najbolji europski jazz glazbenik 2011. po izboru pariške L’accademie du Jazz de France. Atma Mundi Ensemble zamišljen je prvenstveno kao kontinuirana suradnja hrvatskih i inozemnih glazbenika koji svojim bogatim instrumentarijem putuju kroz svjetsku glazbu i to putovanje dočaravaju slušateljima. Uz snimanje albuma «The road to Skitacha» tijekom 2015. bili su i dio važnih međunarodnih kompilacija u sklopu poznatog talijanskog časopisa “Musica Jazz”; kompilacije su bile posvećene Franku Sinatri i Sergiu Endrigu, a kao goste na tim izvedbama su imali Tamaru Obrovac te Arsena i Matiju Dedića. Kao bonus track na novom albumu nalazi se i skladba «1947» Segia Endriga koju su snimili zajedno sa Arsenom i Matijom Dedićem te se nažalost ispostavilo da je to bila Arsenova posljednja snimka.
- U Parku Irme Benčić od 21.30 sati glazbenici Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Ivan Marušić - Klif i Miroslav Piskulić predstavit će se projektom 175th Day of the Year.
Day of the year je hrvatski audiovizualni kolektiv, koji mijenja ime sukladno danu u godini kad nastupaju, čime se želi naglasiti jedinstvenost i originalnost svakog njihovog nastupa. Oslanjaju se na improviziranu glazbu, istražujući buku, ritam ali i harmoniju, semplove, osciloskope, audio i video feedback, a sve to u interakciji arhitekture prostora u kojem nastupaju.
Prvi nastup su održali 2012. godine, tada pod imenom «154th day of the year». Do sada su nastupali diljem Europe, Japana i SAD-a.
Ovaj kvartet u svom stvaranju koristi većinom analognu tehnologiju, a svi audio i video instrumenti međusobno su povezani, tako da nitko ne može sam kontrolirati tijek izvedbe.
- …uz sve to, nakon 19 sati, novigradske ulice bit će velika glazbena pozornica, a nastupit će razni glazbenici u raznim sastavima.
PARKFEST
Park@ se održava tijekom dana, sve do 22 sata, kada se zbivanje seli u Park novigradske biskupije, gdje nastupaju grupe Jonathan, Kojoti i Dogma.
- Riječka grupa Jonathan osnovana je 2011. godine, te grupu čine glazbeni entuzijasti i prijatelji – pjevač Zoran Badurina Ziro, bubnjar Branko Kovačić Husta, basist Nikica Jurjević Nixon i gitaristi Darko Petković Rade i Tomislav Radinović Tomo. S popriličnim stažem na domaćoj glazbenoj sceni, Jonathan su svojim debitantskim albumom donijeli svježu krv na pomalo uspavanu domaću glazbenu scenu – s beskompromisnom glazbenom mješavinom koja ne robuje granicama, kako žanrovskim tako ni jezičnim ili pak zemljopisnim.
- Singlovima «Razuzdan i lud», «Hodala je pola metra iznad zemlje», «Izgubljen u svemiru» i drugima, Kojoti su 90-ih godina bili predvodnici domaćeg rock vala. Originalno su djelovali od 1992. do 2000. godine i u tom su razdoblju objavili tri albuma: «Kojoti» (1995.) , «Halucinacija» (1996.) i «Sex Disko Kung Fu» (1998.). Od veljače 2017. godine, Kojoti ponovo rade.
- Pulski band Dogma nastao je 1995. godine, a debitantskim albumom «Dogma», na kojem su pjesme «Funky Junkie» i «Ljubavna» definirali su svoj prepoznatljiv zvuk u kojem spajaju funky formu, punkoidne ritmove i elektronske zvukove. Singlom «Fragola» najavljen je drugi album, «Makro», objavljen 2000. godine, a s tog albuma su skinuti singlovi «Disco song», «Makrobiotika», «Sanjaj» i «Electric Execute», a zvučni zaokret priskrbio im je u medijima posebnu žanrovsku etiketu nazvanu funkelectropunk, a poslije duge paze, 2009. objavljuju treći nazvan jednostavno ”3”. Četvrti “Error.Spam” pojavio se 2012. a bend je nedavno singlom ”Boje” najavio i peti album.

ULAZ NA SVA ZBIVANJA JE BESPLATAN. 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.