Događanja


Otvorenje izložbe “Muzeji & galerije Konavala”

04.10.2019. /// 19:00 h


Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad – Cittanova

Vam predstavlja

Muzeji & galerije Konavala

i

Luko Piplica

U sklopu muzejskog ciklusa “Upoznajmo hrvatske muzeje”, zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje izložbe “Muzeji & galerije Konavala” u petak, 4. listopada 2019. s početkom u 19 sati, u Muzeju Lapidarium.

Izložbu prati izbor iz zbirki Zavičajnog muzeja u Čilipima, Kuće Bukovac u Cavtatu, Odjela za Arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju te Mauzoleja obitelji Račić, a koji su u sastavu Muzeja i galerija Konavala. U muzejskom prostoru predstavljamo više raznorodnih izložbi koji najadekvatnije ilustriraju građu i djelovanje Muzeja i galerija Konavala, od čega ističemo etnografsku građu Konavala s naglaskom na tekstilno rukotvorstvo. U sklopu toga donosimo izložbu “Svilac svila svilica” koja prikazuje staru konavosku tradiciju proizvodnje svile na Mediteranu i dio izložbe “Neđe panj, neđe tanj” koja se bavi proizvodnjom, preradom i uporabom vune. 

U popratnom programu koji uključuje vodstva po izložbi, raznovrsne audio-vizualne materijale i edukativne radionice za djecu i odrasle, zajedno saznajemo o bogatoj kulturnoj baštini Konavala.

Istovremeno, u sklopu međumuzejske suradnje Muzeja Lapidarium i Muzeja i galerija Konavala, predstavljamo i suvremenu dubrovačku scenu. U Galeriji Rigo izlaže Luko Piplica s nizom fotografija i filma iz ciklusa “Užasi zavičaja” koji prikazuje visoke čemprese, prepoznatljive za konavoski pejzaž, obasjane crvenim kazališnim reflektorom. Međutim, anestetička uloga ljepote krajolika dvosjekli je mač. ‘Užasi’ skriveni iza lijepog prizora govore o napuštenoj sadašnjosti. Ili, obrnimo: “U zavičaju najviše postojim, a on me najmanje treba.”, zapisao je Luko Piplica.

Kustosice: Jerica Ziherl, Antonia Rusković Radonić, Maris Stanović, Dina Kamber

Izložba “Muzeji & galerije Konavala” u Muzeju Lapidarium ostaje otvorena do 4. prosinca 2019.
Izložba Luke Piplice “Užasi zavičaja” u Galeriji Rigo ostaje otvorena do 24. listopada 2019.

- - -
Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada – Cittanova i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.Mjesto održavanja: Muzej – Museo Lapidarium

Organizator: Muzej – Museo Lapidarium

Web: http://www.muzej-lapidarium.hr/muzeji-i-galerije-konavala-luko-piplica/

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.