Događanja


Otvorenje izložbe: Ljetna dolce vita - turizam u Novigradu 1960-1980.

21.06.2019. /// 20:00 h


Izložba je otvorena do 24. srpnja 2019.


Idejni prijedlog: Ivan Žagar
Koncepcija i postav: Jerica Ziherl
Kustosi: Bojan Horvat, Dina Kamber
Dizajn: Oleg Šuran

 


Ovom izložbom želimo predstaviti početke i razvoj turističke djelatnosti na lokalnoj razini. S prva zamišljena kao popratni program predstavljanja knjige grupe autora “Turizam Novigrada / Il turismo a Cittanova”, koja je još u pripremi, izložba je prerasla u samostalni projekt kojim smo istražili “kada i kako je počelo”. Na raspolaganju nam je bila dostupna digitalizirana građa iz spomenute knjige, zatim građa iz muzejskog fundusa, kao i opsežan fotografski arhiv, dokumenti i svjedočanstva što smo prikupili od samih Novigrađana, prvih slovenskih gostiju te od drugih pojedinaca i muzejskih institucija. Postav izložbe prate, kronološkim redom, najstarije Correspondenz-Carte, Cartoline postale i turistički vodiči, brojne originalne i unikatne fotografije naših sugrađana i posjetitelja, razglednice “pozdravi z morja”, zatim arhivski manifesti, prospekti, turističke brošure, općinske odluke te, naposljetku, rijedak hotelski inventar i predmeti iz svakodnevneupotrebe koji su karakteristični za razdoblje 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća. Da bismo nadomjestili praznine ključne u pojedinim dionicama, poslužili smo se audio-vizualnim dokumentima, tiskom i glazbenim zapisima, što se pokazalo kao vrijedan izvor informacija. Izložbenim smo cjelinama nastojali razotkriti i posjetiteljima približiti razvoj i procese turizma koji su presudno utjecali na transformaciju urbanog i kultiviranog okoliša Novigrada.

 

Iz istraživanja koja smo proveli tijekom priprema izložbe, neminovnim i nedvojbenim se pokazalo da su ključne 1960-e godine. To je vrijeme reafirmacije turističke djelatnosti i njezine implementacije u društvu, razdoblje kad se diljem socijalističke Jugoslavije dovršavao proces “obnove” i “modernizacije” koji će protjecati u obećanju izgradnje jednog ne samo prosperitetnog razdoblja, nego i prestrukturiranjuturističkih i ostalih društvenih procesa. Posljedica svega toga bio je određeni ekonomski, materijalni i kulturni boljitak, i, ne manje važno, međunarodna prepoznatljivost. Ukratko, vladala je atmosfera obećanja općeg progresa, ali u kojoj je istodobno ostalo skriveno niz proturječnosti. Sve se to odrazilo i na Novigrad s krajem 50-ih i 60-ih godina: organizirana i planska turistička djelatnost, počeci prvih privatnih smještaja, izgradnja jugoslavenskih, a posebno slovenskih radničkih odmarališta i vikendica do novih hotelskih objekata i autokampova.

 

S obzirom na to da je turizam i danas jedna od najvažnijih gospodarskih grana, ne samo Novigrada nego Istre i Hrvatske, za kraj izložbe smo postavili recentni projekt “Život nakon turizma”. Autori Ivica Mitrović i Oleg Šuran metodom spekulativne dizajnerske prakse donose kritički osvrt o učincima turizma i nude moguće alternativne scenarije koje donosi budućnost.
Jerica Ziherl

 


Zahvale: Mirjana Benjak, Gracijela Bajić, Vesna Hadži Požgaj, Bruno Jurišević, Barbara Gretić, Vlatka Kamber, Branko Metzger, Zdravko Pilko, Mauro Radovan, Adriana Udovičić, Vladimir Vladimir (Novigrad/USA), Jadranka Vodušek, Marija Ziherl, Ivan Žagar, Margaret Walker (Australija).

 

Dio građe posuđen iz MEMO - Muzej dobrih uspomena (Pula), Povijesni i pomorski muzej Istre.
- - -
Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada - Cittanova i Turističke zajednice grada Novigrada - Cittanova.

 Mjesto održavanja: Muzej Lapidarium

Organizator: Muzej Lapidarium

Web: http://www.muzej-lapidarium.hr/4233-2/

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.