Događanja


Otvorenje izložbe - Klasja Habjan: Napokon netko!

12.06.2020. /// 20:00 h


Galerija Rigo, Novigrad – Cittanova
Klasja Habjan: Napokon netko!


Otvorenje: petak, 12. lipnja 2020., s početkom u 20 sati


Izložba je otvorena do 12. srpnja 2020. 


Izložba Klasje Habjan (dizajnerice, grafičarke i spisateljice), pod nazivom Napokon netko!, vodi nas tekstom i slikom kroz putovanje u kojem se isprepliće ljudska potreba za materijalnim s onim drugim, društvenim i duhovnim. Tek spoznajom drugoga, lik iz priče spoznaje sebe – da bi bio domaćinom, mora prvo znati biti gost. Kontrast posjedovanja i gubitka metafora je samog života, zaokruženog ciklusa. Izložbu prati katalog, autorska knjiga koja koristi riječi (priču), slike (kolaže), jezike (hrvatski,talijanski, engleski) i dizajn. Autorica je oblikovala i postav izložbe; kolaži od izrezanih grafičkih otisaka pretvaraju se u slojevite slike, a slike proširuju tekst – i obrnuto. Svaka slika dizajnirana je priča koja je podjednako sagledljiva i kao jedinka i kao cjelina. Na taj način, kako je napisao Marko Golub u predgovoru kataloga Crtice iz 2019., Klasja s nevjerojatnom lakoćom, bez ikakvih viškova, na simboličan i krajnje vizualan način kreira vlastitu relaciju prema svijetu i nastoji ga učiniti podnošljivijim, ma koliko god on kompleksan bio.
Klasja Habjan (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je s magna cum laude na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer Vizualne komunikacije (2016.). Na istom je fakultetu za projekt Blok Od(blok), pod mentorstvom Nenada Dogana, dobila Godišnju nagradu Studija dizajna (2013/2014.).
Prvu samostalnu izložbu Pješčani grad održala je u galeriji Skale do Sunca (Stara Novalja, 2014.). Niz grafika i kratkih animiranih filmova izložila je u Klubu studenata elektrotehnike (KSET) u sklopu kulturnog programa Artcoustic (Zagreb 2015.). Izložbu Džungla, seriju ilustrativnih plakata, održala je u klubu Botaničar (Zagreb, 2019.), dok je izložba Crtice, u Galeriji Šira u Zagrebu (2019.), uključivala i autorske kratke priče. U izdanju Umjetničke radionice Petikat (2020.) objavila je i knjigu Crtice kao zbirku grafika, kratkih priča i pjesama.
Sudjelovala je na dvadesetak grupnih izložbi ilustracije i dizajna. Od toga izdvajamo: Bratoljub, Centar za kulturu Trešnjevka (Zagreb, 2019.), Izložba hrvatskog dizajna 1718, Muzej za umjetnost i obrt (Zagreb, 2018.), Festival 36 Mountains, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (Zagreb, 2018.), Knjige za gledanje: Knjige za čitanje, Galeriji Šira (Zagreb, 2017.), Ilustracije pričaju, galerija Oris (Zagreb, 2017.), Pričam ti priču? Izbor iz suvremene hrvatske ilustracije, Galerija Krsto Hegedušić (Petrinja, 2017.), Petnaest u sklopu Festivala europske kratke priče na kojoj izlaže niz ilustracija za priču Davida Albaharija, Živi Atelje DK (Zagreb, 2016.).
U sklopu Internacionalnog laserskog samita jeftine grafike “Na rubu” izlaže u Laubi (Zagreb, 2015.), a u sklopu Crtomata, malog festivala ilustracije i stripa izlaže u Gradskom muzeju Virovitica (Virovitica, 2015.). Izlagala je interaktivni poster u sklopu putujuće izložbe„The other Side, Quartier Général, La Chaux-de-Fonds, Švicarska, 2017. i Galerija KM8, Beograd, Srbija, 2015.).
Sa Zitom Nakić čini dizajnerski tandem klasja&zita unutar kojeg oblikuje grafičke materijale, vizualne identitete, naslovnice i prijelome publikacija. Često surađuje s kulturnim institucijama. U izdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu sudjelovala je u izradi knjižice Početnica za konceptualce Muzeja suvremene umjetnosti (2017.). Za isti muzej Klasja Habjan napisala je priču, oblikovala grafike i prijelom za strip Duh Bauhausa (2019.), objedinjujući na taj način svoje osnovne grane interesa.
Više o izložbi pratite na www.muzej-lapidarium.hr
- - -
Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada - Cittanova, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Mjesto održavanja: Galerija Rigo

Organizator: Muzej-Museo Lapidarium

Web: www.muzej-lapidarium.hr

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.