Događanja


Mulej vizije & UPKA ERROR

11.07.2020. /// 21:00 h


U suradnji sa slovenskom modnom dizajnericom Anamarijom Nušom Mulej koja boravi na relaciji Bled – Novigrad i novigradskim kazalištem za izvedbene umjetnosti UPKA ERROR, Muzej – Museo Lapidarium vas poziva na predstavljanje najnovije LINK kolekcije “Mulej vizije” i dozu zagarantiranog humora u kazališnom komadu “Ling - Ling in Noviglad” čiji je scenarij UPKA ERROR osmislila posebno za ovu večer.

Ovo je ujedno prilika u kojoj smo posegli za jednom drugačijom urbanom kreativnošću koja je usko vezana za važnost muzeja, njegove uloge u pokretanju društva, kulturne raznolikosti i teritorijalne kohezije putem kreiranja kulturnih i kreativnih industrija. Na tom tragu, poveznicu smo pronašli u modnom dizajnu Anamarije Nuše Mulej i dramskoj umjetnosti kreativnog i spontanog tima UPKA ERROR. Raznovrsnost proizvoda zimske i ljetne kolekcije “Mulej vizije”, muzejska trgovina LINK predstavlja već duži niz godina, a s vremenom je nadopunjena i karakterističnim novigradskim motivima koji na specifičan način spajaju lokalnu i internacionalnu priču. 

Ovogodišnja priča “Mulej vizije” nudi jednu novu kreaciju – “Lapidariumsox”, proizvod izrađen od visoko kvalitetnog materijala ekološkog bambusa čiji je dizajn prilagođen motivima novigradskih lapida. Poveznicu s konceptom kreativnih industrija koje kulturu koriste kao određeni ‘input’ i sadrže kulturnu dimenziju, pronalazimo upravo u takvom proizvodu Anamarije Nuše Mulej; u svojevrsnoj gospodarskoj valorizaciji kulturne baštine, odnosno, novigradskih lapida koje su dio stalnog postava našega muzeja i kulturno dobro Grada Novigrada. U kontekstu prepoznatljivosti Novigrada, razvojni potencijal kulturnih industrija u smislu generiranja nematerijalnih umjetničkih i kreativnih proizvoda, krije se i u području kazališnog amaterizma kojeg udruga UPKA ERROR već nekoliko godina uspješno provodi na lokalnoj i regionalnoj razini.

Kulturne i kreativne industrije danas promatramo u kontekstu razvoja i iznimno važnog utjecaja koji kultura može imati na razvoj gospodarstva određenog mjesta i urbanoga uređenja, a posebice turizma i kulturne baštine koji u Novigradu imaju veliku ulogu u promoviranju grada. U tom pogledu, Muzej – Museo Lapidarium spaja LINK s tri različite priče – kulturnom baštinom, modnim dizajnom i kazalištem za izvedbene umjetnosti – koje, u međusobnoj korelaciji, tvore jedinstveni kulturni diskurs našega grada.
(mag. cult. Dina Kamber)

Ukratko o predstavi “LING - LING IN NOVIGLAD”:
Ling - Ling je zabunom došao u Novigrad na putu za New York. Uvjeren da je u New Yorku, Ling - Ling traži znamenitosti, no nailazi na Novigrađane koji mu na svoj osebujan način predstave grad i njegove ljepote. Novigrad postaje grad u koji se Ling - Ling na kraju zaljubi.

Glume: Ivan Hanžek, Meri Hanžek, Dobrivoj Savatović, Katarina Hanžek, Fabijan Nađ
Redateljica: Aleksandra Krt
Svijetlo i zvuk: Endy Krt

- - -
Posjetite našu muzejsku trgovinu LINK koja nudi još novih kreacija, posebno oblikovane “Priče novigradskih ribara” te ilustriranu kulturnu i prirodnu baštinu novigradskoga područja.

MULEJ VIZIJE ► www.mulej-vizije.si
UPKA ERROR ► www.facebook.com/upkaerror/Mjesto održavanja: Muzej Lapidarium

Organizator: Muzej-Museo Lapidarium

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.