Događanja


Međunarodni dan muzeja

18.05.2018. /// 20:00 h


Međunarodni dan muzeja
18. 5. 2018. Muzej - Museo Lapidarium, Galerija - Galleria Rigo
Hiper - povezani muzeji: novi pristupi, nova publika
Otvorenje u 20 sati

 

PROGRAM:
Muzej – Museo Lapidarium
20:00 Predavanje “Sport i tjelovježba u antičkoj Grčkoj” - mag. cin. Sergej Sain
21:15 Prezentacija treninga - Sergej Sain & Novigrad Gym
21:45 - 22:30 Revija Masters by Novigrad Gym
Galerija Rigo
20:30 Otvorenje izložbe Bojan Mrđenović & Stipan Tadić “Grčki dnevnik”

 

 

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Muzej - Museo Lapidarium u svojim će prostorima, uključujući i Galeriju Rigo, predstaviti tri izložbe koje su, svaka za sebe, usmjerene na čovjeka i njegov život u obilju prirode te virtualnom dijalogu; izložba AKT. Fotografije Barbare Luisi, “Fit Treat” by Novigrad Gym, Bojan Mrđenović & Stipan Tadić „Grčki dnevnik“.

Napetost, ritam, kretanje, izrazi su koji pripadaju jeziku glazbe, ali koji nalaze pandan i u metodološkom pristupu fotografiranja kod Barbare Luisi, Bojana Mrđenovića i slikanja Stipana Tadića, kao i u reviji - nastupu - novigradskih “bodybuildera”, što se pretače u novi projekt koji je istovremeno samostalan i jedan s drugim povezan. Naime, riječ je o različitim medijima i pristupima koji povezuju stalni postav novigradskoga muzeja s pojmovima toposa (Mediterana), prirodne baštine (maslinici Apulje, Istre i Grčke), tijela (aktovi, treća životna dob, skulptura, poza) te – što je i ovogodišnja tema Međuarodnog dana muzeja – stvaranje nove publike koja je istovremeno pozvana da bude i jedan od aktera izložbenog događanja. Ono što im je zajedničko (klasična glazba, reljef, kožno tkivo, mišićavost, prividna fragilnost tijela svih dobi i rasa - muških i ženskih) jesu poze koje nalaze paralelu i poveznicu s prošlošću, između umjetnosti i prirodnoga svijeta.

Masline i tijela nalazimo kod radova Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića, kroz njihov vizualni dnevnik biciklističkog putovanja po Grčkoj. Dakako u nekom drugom kontekstu, no, kod njih tijelu je pandan kičasta reprodukcija antičkog “Bacača diska” ili “Afrodite”.

Masline i aktovi starih tijela nalaze se i u Muzeju Lapidarium, a pandan smo im našli u vježbačima - bodybuilderima - kluba “Novigrad Gym” koji imaju sasvim drugačiji pristup tijelu od navedenih medija i umjetnika. Tijela koja se isprepliću kroz različite umjetničke medije prošlosti i suvremenosti, klasičnom glazbom i živim nastupom - pozama bodybuildera (neprofesionalaca) - stvaraju korake nekog virtualnogdijaloga, novih relacija i redefinicije njihove estetike.Mjesto održavanja: Muzej – Museo Lapidarium

Organizator: www.muzej-lapidarium.hr

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.