Događanja


Live@Jazz corner: Musicitta’

07.07.2018. /// 21:00 h


U okviru ciklusa koncerata koji se pod nazivom Live@Jazz corner održava u Novigradu tijekom ljetnih mjeseci, ove subote nastupit će pulski sastav Musicittà.


Sastav je 2012. godine osnovala renomirana pulska flautistica Samanta Stell, okupivši skupinu vrsnih glazbenika različitih afiniteta i glazbenih iskustava. U narednih šest godina Musicittà se profilirala kao glazbeni sastav s vjerojatno najširim repertoarom talijanske glazbe u regiji. U proteklom periodu postave su se mijenjale, pa je s vremenom bend postao svojevrsna „glazbena institucija“, kroz koju su prošli različiti glazbenici i vokalisti. Jedina konstanta u bendu ostali su osnivačica Samanta Stell i gitarista Damir Vukelja-Dado. Ovaj „veteranski“ dvojac s vremenom započinje pisati originalne aranžmane za „cover“ glazbu koju izvodi, pa danas gotovo sve skladbe u njihovu repertoaru karakteriziraju originalni autorski aranžmani.


Naredni korak bilo je stvaranje autorske glazbe, što je u konačnici rezultiralo i prvim autorskim CD-om pod nazivom Mi me insogno. Specifičnost albuma je što su svi tekstovi pjesama na istromletačkom dijalektu. Za četiri skladbe tekst je napisao Silvio Forza, uz jednu adaptaciju tradicionalnog napjeva. Jedan tekst napisala je i Stell, a tu su i tekstovi njenog djeda, pokojnog pulskog kreativca i pjesnika Stefana Attilija Stell, kojem je u završnoj skladbi na CD-u posvećen stanoviti recitativni-glazbeni hommage. Glazbu za taj broj napisao je klavirista benda Andrea Rojnić. Glavninu glazbenog materijala komponirali su Vukelja i Stell, a ovaj dvojac je i autor aranžmana za sve kompozicije. Nakon uspješne objave prvog CD-a, ova, 2018. godina sastavu Musicittà donijela je nove razloge za veselje. Na nedavno održanom glazbenom festivalu Dimela cantando u okviru Festivala istromletačkog narječja, s pjesmom No me par vero osvojili su prva nagradu stručnog žirija. Glazbu je napisao Damir Vukelja-Dado, a tekst Samanta Stell, dok aranžman potpisuju zajednički.


Trenutno Musicittà djeluje u sastavu:˙Samanta Stell - flaute, puhački sintetizator, prateći vokali; Damir Vukelja - gitare; Roberta Goldin - glavni vokal, prateći vokali; Vedran Vojnić - bubnjevi, prateći vokali; Darko Brajković - bas gitara; Andrea Rojnić - klavijature, glavni vokal, prateći vokali. Koncertni repertoar sastava na novigradskom koncertu pored autorske glazbe činit će i odabir najpoznatijih talijanskih kancona, poput Volare, Parole, La piu’ bella del mondo…


Što se pak tiče ciklusa koncerata pod nazivom Live@Jazz corner, zajednička poveznica tog ciklusa je mjesto održavanja. Riječ je o slikovitom, vrlo akustičnom ambijentu malog mediteranskog trga nadomak mora, dijelom omeđenom i povijesnim gradskim zidinama,  kojeg je legendarni jazz glazbenik Boško Petrović za života prozvao „Jazz Corner of Istria“, te ovdje rado i nastupao. Prostor je stoga posthumno dobio naziv po ovom iznimnom jazz glazbeniku, te velikom prijatelju Novigrada. Formalnoga naziva „Prolaz Boška Petrovića“, a neformalno „Jazz corner of Istria“, postao je tako mjestom glazbenih susreta vrhunskih istarskih, hrvatskih pa i svjetskih glazbenika s ovdašnjom publikom. „Jazz corner of Istria“ u nekoliko navrata tijekom ljetnih mjeseci ugošćuje tako koncerte na tragu jazza i drugih bliskih glazbenih pravaca, koji se uklapaju u atmosferu ovog živopisnog trgića. Koncert pod zvjezdanim nebom, kvalitetni glazbenici u bliskom kontaktu s publikom, mediteranski ugođaj i prisna atmosfera, neki su od atributa koji će vam zasigurno priuštiti nezaboravne glazbene večeri u Novigradu! I ne manje važno – ulaz na sve koncerte je besplatan! Organizator ciklusa je novigradska Turistička zajednica.Mjesto održavanja: Prolaz Boška Petrovića ("Jazz corner of Istria")

Organizator: TZG Novigrada-Cittanova

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.