Događanja


Izložba fotografija - Vedran Vukoja: “Ptičji svijet u Novigradu”

21.03.2017. /// 11:45 h


Povodom Međunarodnog dana šuma, Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova poziva vas na otvorenje izložbe fotografija „Ptičji svijet u Novigradu“ autora Vedrana Vukoje, koje će se održati u utorak, 21. ožujka 2017. u 11:45. Pored fotografa, otvorenju će prisustvovati astronom i edukator Korado Korlević koji će održati izlaganje o novigradskom ekosustavu s posebnim naglaskom na ptice.


O fotografu
Vedran Vukoja rođen je 1982. godine u Zagrebu gdje živio sve do 2010. godine. Tada se seli u Rijeku gdje radi kao fotograf, a od 2014. godine živi u Novigradu. Po struci je profesor filozofije i religijskih znanosti. Član je Udruge fotografa Istre, a fotografski mu se rad u velikom dijelu vezuje uz fotoklub Rijeka.
Fotografijom se započeo baviti još u osnovnoj školi, a od 2004. godine naovamo sve više fotografira jer osjeća i sve veću potrebu za kreativnim fotografskim radom. Usprkos činjenici da mu se specijalni afiniteti, sasvim uobičajeno, s vremenom mijenjaju i nevezano uz žanrovsku diviziju fotografije, uvijek voli fotografirati čovjeka i o čovjeku.
Osim direktne uključenosti u fotografski rad, također voli i zboriti o fotografiji, među ostalim kroz znanstvene i stručne radove - 2014. godine magistrira na temu Upravljanje marketingom na microstock tržištu – Perspektiva proizvođača fotografija pri poslijediplomskom stručnom studiju Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a 2015. godine kao suautor objavljuje znanstveni članak Adjustment Determinants on the Market of Visual Content.
Od 2012. godine sudjeluje na četrdesetak klupskih, nacionalnih i međunarodnih izložbi i salona te osvaja i nagrade.
Dolaskom u Novigrad uočava bogati ptičji svijet na Antenalu i u samome gradu te impresioniran bogatstvom faune, radi na estetsko/kategorizirajućem projektu fotografiranja ptičjeg svijeta. Iako je upoznat da na području Hrvatske nije neobično da na malome području bude mnoštvo vrsta i jedinki ptica, čudi se da su u Novigradu ptice – skoro pa nadohvat ruke. Za kvalitetan birdwatching, obično je potrebno uložiti veliki napor – pješačiti do dalekih izoliranih lokacija po teškome terenu, blatom uprljati obuću i hlače, kemikalijama se štititi od insekata te mnogo planirati. U Novigradu nije tako – birdwatching može biti sporedna aktivnost uz rutinske dnevne stvari - sjedi se na kavi u centru grada i naleti vodomar, po izlasku iz supermarketa vide se zebe i sjenice, a u pozadini se čuje ćuk. Male se bijele čaplje hrane na gradskoj plaži.
Ptičji je svijet Novigrada ljepota koje je zanemarena i neuočena, a ljudi koji su stalno okruženi takvim ljepotom često je uzimaju zdravo za gotovo. Autor se nada da će ovom izložbom potaknuti sugrađane da više promatraju ptice oko sebe jer će si tako uljepšati svakodnevicu.
E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

 

Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova, Rivarela 7

 Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova, Rivarela 7

Organizator: Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.