Događanja


Izložba: Margerita Rakić

26.04.2019. /// 20:00 h


Galerija Rigo otvara svoja vrata izložbom radova mlade pulske umjetnice Margerite Rakić. Otvorenje izložbe održat će se u petak, 26.04.2019., s početkom u 20 sati stoga vas toplo pozivamo da nam se pridružite. 
Doživljaj prirode gubi se u svakodnevnoj percepciji. Ako prihvatimo tu misao pokretača ranog ruskog formalizma Viktora Šklovskog (Umjetnost kao postupak, 1917.), onda ćemo se složiti s autoricom izložbe da je cilj umjetnosti dati osjet stvari kao viđenje, a ne kao prepoznavanje. U takvim dijalozima promatranja i doživljaja, umjetnica nam se obraća kako bi prizvala, ovdje i sada, našu zaboravljenu ili samo potisnutu ljepotu - onu lišenu viškova kojima je zagušen svijet stvarnosti.
Margerita Rakić nadahnuta je i širim prostornim kontekstom, a to je svekolika slojevitost njezina zavičaja - Istre. Oronuli kameni zid, koji prikazuje u slici Sjećanje djeluje poput portala koji spaja i realno i bajkovito; moguće je da se nalazimo pred scenografijom nekog minulog svijeta. No, istovremeno nam slikarica prenosi misao da nismo sami, da postoji neka gotovo nestvarna slika koja veže čovjeka s njegovom okolinom.
Margerita Rakić (Pula, 1991.)
Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci upisala je nakon završene gimnazije. Diplomirala je na Odsjeku slikarstva te stekla naziv magistrice primijenjenih umjetnosti (2015.). Tokom studija je sudjelovala na nekoliko studentskih projekata s područja kostimografije i ilustracije, a nakon studija stručno se osposobljava za učiteljicu likovne kulture u osnovnoj školi Stoja u Puli. Na festivalu Arterija, u organizaciji Muzeja-Museo Lapidarium, osmislila je i vodila radionice za djecu (2017., 2018.). Sudjelovala je na 35. slikarskoj koloniji Riviera u Poreču (2017.). Bavi se pedagoškim radom, slikarstvom i kostimografijom. Živi i radi u Puli.Mjesto održavanja: Galerija Rigo

Organizator: Muzej Lapidarium

Web: www.muzej-lapidarium.hr

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.